Koronavírus-járvány

Több mint 12 ezer külföldi munkavállaló francia állampolgárságot kapott a járványhelyzetben nyújtott munkájáért

A frontvonalban dolgoztak.

2021.09.09 22:30MTI

Franciaországban több mint 12 ezer olyan külföldi munkavállaló kapta meg az állampolgárságot, aki a koronavírus-járvány idején a frontvonalban dolgozott, és bebizonyította "a nemzethez való tartozását" - jelentette be csütörtökön a belügyminisztérium.

Marlene Schiappa, az állampolgársági jogokért felelős kormánytag egy évvel ezelőtt arra utasította a prefektusokat, hogy gyorsítsák fel és könnyítsék meg a francia állampolgársághoz jutást azon külföldiek számára, akik aktívan részt vettek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben egészségügyi dolgozóként, biztonsági őrként, takarítóként, gyerekvigyázóként, pénztárosként, hulladékszállítóként, házi ápolóként vagy más veszélyeztetett munkakörben dolgozóként.

Ezekben a munkakörökben dolgozik a legtöbb külföldi munkavállaló. Az állampolgársági kérelem benyújtásához a kérelmezőknek korábban legalább ötéves franciaországi tartózkodást kellett bizonyítaniuk, ezt két évre csökkentette a belügyminisztérium.

A könnyített eljárás keretében az elmúlt egy évben 16 381 külföldi folyamadott francia állampolgárságért, közülük eddig 12 012-en kaptak pozitív választ - jelezte a tárca.

"Ezek a frontvonalban dolgozók a nemzet rendelkezésére álltak. Természetes, hogy a nemzet is tegyen egy lépést feléjük. Üdvözlöm őket a francia állampolgárságban honfitársként, és köszönetet mondok a köztársaság nevében. Nekik is köszönhető, hogy a haza ki tudott tartani" - írta közleményében Marlene Schiappa.

Tavaly egyébként 61 371 külföldi folyamadott francia állampolgárságért, ami 20 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.