Oroszország

Gyakorlaton életét vesztette az orosz katasztrófavédelem vezetője

Jevgenyij Zinyicsev egy új tűzoltó egységet keresett fel, amelynek a tervek szerint az év végén kellett volna szolgálatba lépnie.

2021.09.08 12:46MTI

Szolgálatteljesítés közben, egy sarkkörön túli tárcaközi katasztrófavédelmi gyakorlaton életét vesztette szerdán Jevgenyij Zinyicsev, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője.

A tárca közleménye szerint Zinyicsev életmentés közben halt meg. A miniszter Alekszandr Usszal, a Krasznojarszki terület vezetőjével Norilszkban keresett fel egy új tűzoltó egységet, amelynek a tervek szerint az év végén kellett volna szolgálatba lépnie.

Margarita Szimonyjan, az RT állami médiakonglomerátum főszerkesztője Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy Zinyicsev a gyakorlatról oktatófilmet készítő forgatócsoport egyik tagjának életét akarta megmenteni. Az operatőr Szimonyjan szerint megcsúszott egy meredély szélén és a vízbe zuhant. A miniszter, aki utána ugrott, halálra zúzta magát egy kiálló kőben.

Az operatőr - akiről később kiderült, hogy valójában Alekszandr Melnyik Nyika-(Niké-)díjas filmrendező és forgatókönyvíró volt - életét nem sikerült megmenteni. Melnyik a Rosszija 24 hírtelevízió szerint helyszíneket keresett új dokumentumfilmjéhez, amelynek témája a sarkkörön túli területek hasznosítása és az északi hajózási útvonal beindítása lett volna.

Az RBK című gazdasági napilap szerint a baleset a Kitabo-Oren vízesésnél történt, a putoranai természetvédelmi terület nyugati részén. A lap úgy tudja, hogy a miniszter reggel ötkor repült el Norilszkból és körülbelül hét órakor halt meg. A Szibéria életéről tudósító Tajga.info (tayga.info) hírportál szerint a tragédia a Lama-tónál, Norilszktól 120 kilométerre történt.

Vlagyimir Putyin elnök együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak, "pótolhatatlan személyes veszteségnek" nevezve Zinyicsev tragédiáját. Részvétét nyilvánította az orosz politikai és közélet számos más képviselője is. A miniszter feladatkörét ügyvezetői minőségben eddigi helyettese, Alekszandr Csuprijan tölti be.

Zinyicsev 55 éves volt. 2018 májusa óta vezette a rendkívüli helyzetek minisztériumát és ekkor lett tagja az orosz Biztonsági Tanácsnak is.

Jevgenyij Zinyicsev 1987-től szolgált az Állambiztonsági Bizottságnál (KGB), majd a Szovjetunió összeomlása után a Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) került át. 2006 és 2015 között Putyin személyes adjutánsa volt. 2015 júniusában Kalinyingrád megye FSZB-parancsnokságának vezetője lett, egy évvel később pedig a régió megbízott kormányzója. Két és fél hónappal később az FSZB igazgatóhelyettesévé nevezték ki.

2018 májusától lett tagja Dmitrij Medvegyev kormányának, a rendkívüli helyzetek minisztériumának élén Vlagyimir Pucskovot váltotta, aki a kemerovói Zimnyaja Visnya bevásárlóközpontban keletkezett tűzvész miatt mondott le. A tragédiának legkevesebb 60 halálos áldozata volt, a legtöbben közülük gyerekek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.