Koronavírus-járvány

Orosz tisztifőorvos: feszült, de stabilizálódik a helyzet

A fő kihívást jelenleg a maximális átoltottság biztosítása jelenti.

2021.08.04 13:28MTI

Oroszországban továbbra is feszült a helyzet az új koronavírus-fertőzés terjedése miatt, ám a tendencia a stabilizálódás irányába mutat - jelentette ki Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a Komszomolszkaja Pravda című napilapban szerdán megjelent nyilatkozatában.

"A helyzet egyelőre kétségtelenül feszült. Ezzel együtt csökkenést figyelhetünk meg az esetek heti növekedési ütemében, ami a járványfolyamat stabilizálódásának tendenciáját jelzi" - mondta Popova.

Kijelentette, hogy a fő kihívást jelenleg a maximális átoltottság biztosítása jelenti. Hozzátette, hogy a vakcináció folyamata jelenleg sokkal aktívabb, mint másfél hónappal ezelőtt.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a szerdai hivatalos adatok szerint 22 591-gyel 6 356 784-re emelkedett. Az új esetek közül 2502-t a fővárosban, 1971-et Szentpéterváron, 1517-et Moszkva megyében mutattak ki.

A napi növekmény országos szinten 0,36 százalék, az új esetek 9,1 százaléka volt tünetmentes. Az aktív esetek száma 515 227, a halálos áldozatok száma 790-nel 161 715-re, a felépülteké pedig 18 963-mal 5 659 746-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 166,9 millió, az elmúlt napon pedig 389 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 261 514 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az RBK című gazdasági napilapnak a szövetségi vámszolgálatra hivatkozó közlése szerint egyébként Oroszország idén januárjától májusig 303,6 millió dollár értékben exportált vakcinát más országokba, 32-szer többet, mint 2020-ban. A vámhatóság nem osztott meg külön statisztikát arról, hogy a kivitel mekkora részét teszik ki a koronavírus elleni vakcinák, de a növekedés nyilvánvalóan a Covid-19 elleni védekezés következménye.

A lap a fő exportcélországok között Argentínát, Kazahsztánt, Indiát, Mexikót, Magyarországot, Fehéroroszországot, az Egyesült Arab Emírségeket, Szerbiát, Bolíviát és a Kongói Demokratikus Köztársaságot nevezte meg. Az év első hónapjában ezekbe az országokba irányult a vakcinaszállítmányok 85,8 százaléka.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.