Palesztinok

Újraválasztották Iszmáil Haníjét a Hamász élére

Újraválasztották Iszmáil Haníjét a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász politikai irodájának vezetőjévé, és ezzel a mozgalom élére - jelentette a Jiszrael Hajom (Izrael Ma) című újság hírportálja vasárnap.

2021.08.03 14:14MTI

Haníje, a Hamász politikai irodájának, s az egész szervezetnek az első számú vezetője 2025-ig töltheti be a tisztséget, miután a szombati szavazáson a mozgalom "súra tanácsa" ismét a személye mellett döntött.

Vasárnap a tanács a politikai iroda elnökhelyetteséről, és a hivatal többi tagjáról is voksolt, s ezzel lezárult a Hamász belső tisztújítása. Ennek során korábban Jahije Szinuárt a szervezet gázai, Háled Mesaalt pedig külföldi vezetőjévé választották.

Mesaal korábban már vezette a politikai irodát, s ő volt Haníje legfőbb ellenfele az irodavezetői posztért folytatott versenyben. De miután ő a külföldi szervezetek élére került, megnyílt az út Haníje újraválasztása előtt.

A Hamász ciszjordániai vezetője Szalah Arúri, Mesaal helyettese pedig Músza Abu Marzúk lett.

Az iszlamista Hamász szervezet 2007 óta uralja a Gázai övezetet, miután fegyveres hatalomátvételt hajtott végre a ciszjordániai Rámalláhból irányított Palesztin Hatóság, és az azt irányító Fatah párt helyi tisztviselőivel szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.