Koronavírus-járvány

Átlépte a 35 milliót a regisztrált koronavírus esetek száma az Egyesült Államokban

A koronavírus okozta új napi halálozások száma 33 százalékkal, a kórházi kezelések száma pedig átlagosan 46 százalékkal nőtt az elmúlt hét napban az előző héthez képest.

2021.08.02 19:42MTI

Többek között az úgynevezett delta variáns terjedése miatt átlépte a 35 milliót a regisztrált koronavírus esetek száma az Egyesült Államokban - közölte hétfőn a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb adatai szerint az országban jelenleg naponta átlagosan körülbelül 70 000 megbetegedést tapasztalnak, pénteken azonban több mint 100 000 új koronavírusos embert regisztráltak. Ekkora növekedést utoljára februárban jegyeztek fel az országban. A CDC adatai szerint a koronavírus okozta új napi halálozások száma 33 százalékkal, a kórházi kezelések száma pedig átlagosan 46 százalékkal nőtt az elmúlt hét napban az előző héthez képest.

A regisztrált új koronavírusos eseteket tekintve Louisiana, Florida, Arkansas és Mississippi államokban a legrosszabb a helyzet. Mind a négy államban viszonylag alacsony az átoltottsági arány.

A beszámolók szerint a halálozási arány jóval kisebb, mint a korábbi hullámok idején. Bár jelenleg körülbelül naponta 300 ember veszíti el az életét az Egyesült Államokban a koronavírus következtében, januárban még naponta több mint 3500 ember halt meg a kór miatt. Ez annak köszönhető, hogy mára sokkal magasabb a szükséges védőoltásokkal rendelkező emberek száma. Szakértők szerint továbbra is az oltatlan emberek vannak a legnagyobb veszélyben. Bár - mint kifejtették - ritkán előfordul, hogy a beoltott állampolgárok is megbetegednek, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy általában enyhe tüneteket produkálnak.

A delta variáns terjedése egy korábban nem tapasztalt trendhez vezetett az Egyesült Államokban, ugyanis a koronavírusos megbetegedések és az oltási hajlandóság egyaránt növekszik. A hivatalos adatok szerint az országban naponta átlagosan körülbelül 660 000 oltást adnak be, míg például július 20-án ez a szám még csak 500 000 volt. Szakértők azonban felhívják a figyelmet, hogy a mostani adat is messze elmarad az áprilisi csúcsértékektől, amikor átlagban naponta több mint 3 000 000 embert oltottak be az országban.

"Az elmúlt hét volt a legerősebb oltási hetünk június eleje óta, az első dózissal beoltott emberek tekintetében" - írta Twitter-üzenetében Ron Klain, a Fehér Ház kabinetfőnöke.

Cyrus Shahpar, a Fehér Ház Covid-19 adatokkal foglalkozó igazgatója a The Washington Post című amerikai napilapnak azt mondta: vasárnap több mint 816 000 adag oltást adtak be és ebből körülbelül 517 000 ember az első adag vakcinát kapta meg. "A július 5-i hét óta folyamatosan növekszik azoknak a száma az Egyesült Államokban, akik oltást kapnak" - fogalmazott Shahpar.

A CDC legfrissebb adatai szerint összességében körülbelül 189,9 millió ember, vagyis a teljes amerikai lakosság 57 százaléka kapott legalább egy adag oltást és körülbelül 163,9 millió ember, vagyis az Egyesült Államok teljes lakosságának mintegy 49 százaléka megkapta a védettséghez szükséges összes vakcinát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.