Koronavírus-járvány

Másfél millió gyermek vesztett el legalább egy szülőt a járványban

A koronavírus-járvány következtében félárvává, vagy árvává vált gyerekek száma lakosságarányosan kirívóan magas Dél-Afrikában, Mexikóban, Brazíliában és Kolumbiában.

2021.07.21 07:17MTI

A londoni Imperial College Seth Flaxman vezette kutatócsoportjának tanulmányából kiderül: világszerte mintegy másfél millió gyerek vesztette el a koronavírus-járvány következtében legalább egyik szülőjét vagy gondviselőjét.

A The Lancet című brit orvosi szaklapban közzétett tanulmány a 2020 márciusa és 2021 áprilisa közötti időszakra vonatkozik.

"A koronavírus-járvány jelentős, eddig figyelmen kívül hagyott következményéről van szó" - reagált erre az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet. "Az elemzés egyértelművé teszi, hogy az érintett gyerekek pszichoszociális és anyagi támogatásának központi szerepet kell játszania a járvány következményeire adandó válaszok között" - közölték.

A tanulmány 24 államban figyelte meg többek közt a születési és a vírussal összefüggésbe hozható halálozási arányszámokat, az így nyert adatokat pedig kiterjesztették világviszonylatra.

A kutatók megjegyzik, hogy mivel államonként eltérő az adatgyűjtés, ezért végeredményként egy feltehetőleg alulbecsült értéket kaptak.

A koronavírus-járvány következtében félárvává, vagy árvává vált gyerekek száma lakosságarányosan kirívóan magas Dél-Afrikában, Mexikóban, Brazíliában és Kolumbiában. Az apjukat elvesztő gyerekek száma nagyjából ötszöröse azokénak, akiknek az anyja hunyt el a kórban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.