Koronavírus-járvány

Tizenkét miniszterét mentette fel az indiai kormányfő a Covid okozta válság közepette

Milliók vannak továbbra is védőoltás nélkül.

2021.07.07 18:21MTI

Kormánya tizenkét tagját - közöttük az egészségügy-minisztert - mentette fel szerdán Narendra Modi indiai miniszterelnök, hogy megpróbálja megerősíteni a kabinetet a koronavírus-járvány kezelése miatti heves bírálatokkal szemben.

A leváltott miniszterek helyett a kormányzó, konzervatív Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) több tagja tette le a hivatali esküt az elnöki palotában. Ez volt az első kormányátalakítás, amióta az India politikai és gazdasági nagyhatalommá változtatását ígérő Modit 2019-ben újraválasztották.

A várakozások szerint a kormányfő megtartja közeli munkatársait a külügyi, a pénzügyi, a belügyi és a védelmi tárcák élén annak ellenére, hogy a gazdaság mély recesszióban van és széleskörűek az aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy a gazdaság élénkítésével újból nőni fog a Covid-19-fertőzöttek száma.

A múlt héten meghaladta a 400 ezret az áprilisban és májusban bekövetkezett halálesetek száma. Szakértők szerint a tényleges szám ennél jóval magasabb, és rövidesen várható a harmadik hullám. Milliók vannak továbbra is védőoltás nélkül.

Harsh Vardhan egészségügy-minisztert, a kormány járványellenes erőfeszítéseinek arcát, valamint a helyettesét lemondásra szólították fel. Vardhan utódját várhatóan még szerdán kinevezik.

Rávi Sankar Praszád tájékoztatási és technológiai miniszter, aki a kormány azon erőfeszítéseiért volt felelős, hogy rábírják az amerikai médiaóriásokat az ország törvényeinek betartására, szintén távozni kényszerült. A döntést nem indokolták, a Facebook, a WhatsApp és a Twitter politikáját jól ismerő, nevének elhallgatását kérő illetékes szerint az ágazat várhatóan üdvözli majd a váltást a tárca élén.

Modi menesztette az információ és műsorszórás miniszterét, Prakash Dzsavadekart is, aki egyben a kormányszóvivő tisztségét is betöltötte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.