Koronavírus-járvány

Oroszországban 20 ezer fölé emelkedett az új fertőzöttek száma

Az orosz fővárosban harmadik napja döntött abszolút rekordot a halálozások száma: csütörtökön 92 áldozatot regisztráltak.

2021.06.24 18:31MTI

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 20 182 új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak - közölte csütörtökön az orosz operatív törzs.

Ez 14,71 százalékkal több, mint egy nappal korábban, és a legmagasabb adat január 24. óta. Akkor 21 127 új esetet jegyeztek fel.

A járvány kezdete óta Oroszországban 5 388 695 fertőzést mutattak ki.

A legtöbb új esetet Moszkvában (8598), Moszkva megyében (2308), Szentpéterváron (1134), Nyizsnyij Novgorod megyében (299), Burjátföldön (258), Voronyezs megyében (223) és a Krímben (221) észlelték. Az orosz fővárosban harmadik napja döntött abszolút rekordot a halálozások száma: csütörtökön 92 áldozatot regisztráltak.

Országos szinten az új esetek 15,1 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 341 508-ra, a halálos áldozatoké 568-cal 131 463-ra, a felépülteké pedig 13 505-tel 4 915 615-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 146,9 millió, az elmúlt napon pedig 476 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 662 648 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

"A koronavírus elleni vakcináció egészében véve tényleg önkéntes marad, de ha valaki például moszkvai, és a szolgálatóiparban dolgozik, akkor be kell oltatnia magát. Ha úgy dönt, hogy ezt nem teszi meg, akkor egyszerűen nem kell többé a szolgáltató szektorban dolgoznia" - mondta Dmitrij Peszvov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

Peszkov így kommentálta az orosz főváros tisztifőorvosának azt a rendelkezését, hogy a szolgáltatóipari alkalmazottak legkevesebb 60 százalékát át kell oltani. A döntést a szóvivő a járványhelyzet súlyosbodásával magyarázta, és rámutatott, hogy akinek ez nem felel meg, olyan ágazatban kell elhelyezkednie, ahol nem írják elő védőoltást.

Megismételte, hogy a járvány kezelésével kapcsolatban a régiók vezetőit különleges jogkörökkel ruházták fel.

Venyiamin Kondratjyev, a Krasznodari terület kormányzója csütörtökön bejelentette, hogy a régió szállodái, panziói, szanatóriumai és gyerektáborai július 1-től kizárólag negatív PCR-teszttel vagy oltási igazolvánnyal rendelkező vendégeket fogadhatnak. Az itteni népszerű tengerparti üdülőhelyek közé tartozik Szocsi, Anapa és Gelendzsik.

Rinat Makszjutov, a második orosz vakcinát, az EpiVacCoronát kidolgozó Vektor Központ vezérigazgatója egy moszkvai konferencián azt mondta, hogy az intézete által kifejlesztett oltóanyag védelmet nyújt SARS-CoV-2 összes változata ellen, beleértve a deltát és delta pluszt is. Korábban hasonlóképpen nyilatkoztak Szputnyik V megalkotói is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.