Koronavírus-járvány

Szlovénia nem hosszabbítja meg a járványhelyzetet

Szlovénia június 15-től nem hosszabbítja meg a járványhelyzetet - közölte a kormány, hozzátéve, hogy ennek ellenére nem várhatók újabb enyhítések az országban.

2021.06.13 23:30MTI

Járványügyi szakemberek azt javasolták a kabinetnek, hogy halassza el a további nyitást. Ezért várhatóan azon járványügyi intézkedések többségét, amelyek jelenleg is érvényben vannak, a jövő héten meghosszabbítják. Egyes tevékenységek pedig csak a védettségi igazolással rendelkezők számára lesznek engedélyezettek - írta a helyi sajtó vasárnap.

Az országban legközelebb akkor lehetnek enyhítések, amikor a 14 napos fertőzésgyakoriság (incidencia) százezer főre vetítve 25 alá, a pozitív tesztek aránya pedig 4 százalék alá csökken. Ez az előbbi esetében jelenleg 133, az utóbbiéban pedig 6,6 százalék.

A szakértők szerint ezt csak augusztus elejére érhetik el. Ekkor a higiéniai előírások betartása mellett megszűnik majd az összes korlátozás az országban, de továbbra sem nyithatnak ki az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók.

Vasárnapra 91 új esetet jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 255 ezret. Az elmúlt napon három beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4721-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 135-en vannak kórházban, 45-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 762 830-an kaptak, közülük 546 148-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 44,1, illetve 31,6 százaléka.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 59 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 563-at.

A válságstáb a szokottnál később közölte az adatokat, és nem tért ki arra, hogy mennyien vannak kórházban, illetve intenzív osztályon, valamint az sem derült ki a jelentésből, hogy vasárnapra hányan hunytak el a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeinek következtében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.