Koronavírus-járvány

Az uniós vakcinabeszerzés 24 millió adagjának 22 %-a jött eddig Magyarországra

Mindeközben a Szputnyik V vakcinából rendelt kétmillió adagot már leszállították, és az ötmillió adag Sinopharm-vakcinából is már 4,5 millió megérkezett.

2021.05.18 18:44MTI

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 22 százaléka érkezett meg a négy gyártótól. Ezen kívül - az oltások felgyorsítása érdekében - Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt, ennek a 93 százaléka már megérkezett - tették közzé az adatokat a koronavirus.gov.hu oldalon kedden.

A kormányzati portál közölte: a Szputnyik V vakcinából rendelt kétmillió adagot már leszállították, és az ötmillió adag Sinopharm-vakcinából is már 4,5 millió megérkezett. Jelezték, aki Szputnyik oltást szeretne, az foglaljon minél előbb időontot erre az oltóanyagra, mert már csak korlátozott mennyiségben van a kórházi oltópontokon ebből a vakcinából.

Mint írták, kedden újabb 334 620 adag Pfizer, hétfőn 38 400 adag Janssen, múlt szombaton 1,2 millió adag Sinopharm vakcina érkezett.

"Ma már a vakcina nem akadálya annak, hogy valaki oltást kapjon. Az időpontfoglalóban jelenleg is foglalhatóak oltási időpontok a regisztráltak számára, és Magyarországon már hatféle vakcinával történik az oltás" - írták. Az oltási rend szerint most már bárkit olthatnak, az oltásra váró regisztráltak már interneten is tudnak időpontot foglalni.

A tájékoztatás szerint az uniós oltási ranglistán továbbra is a második Magyarország, a magyar lakosság átoltottsága már 48 százalékos, szemben a 31 százalékos uniós átlaggal. Eddig több mint 5 millióan regisztráltak oltásra és 84 százalékuk meg is kapta azt.

A magyar lakosság magas átoltottságának a pozitív hatása a javuló járványügyi adatokban is érzékelhető, a járvány harmadik hullámának leszálló ágában vagyunk - írták.

Közölték azt is, hogy a négy európai gyártó - Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen - közül a Pfizer szállította a legtöbb vakcinát, 3,5 millió adagot. Mivel a jelenleg alkalmazott vakcinák közül csak a Pfizer engedélyezett 16-18 év közöttiek oltására, május 13-tól ezzel a vakcinával kezdődött meg ennek a korosztálynak az oltása. A kedden érkezett Pfizer-vakcinákkal a regisztráltak első és második körös oltását fogják folytatni. A Janssen-vakcinát a honvédségi oltóbuszokon és a háziorvosoknál is használják.

Azt írták, a magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korában nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket.

Hozzátették: "a baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina a raktárakban", az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már beoltották első és második oltásokra, és minden, az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Az az oltóanyag, ami már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van, vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra - húzták alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.