Koronavírus-járvány

Oroszországban szeptember végi szinten nőtt az új fertőzöttek napi száma

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 7770-nel 4 839 514-re emelkedett az operatív törzs által kedden közzétett hivatalos adatok szerint, ami alig haladja meg a szeptember 26-i esetszámot.

2021.05.04 15:06MTI

A napi növekedés 0,16 százalék, az új esetek 12,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 270 935-re, a halálos áldozatoké 337-tel 111 535-re, a felépülteké pedig 6755-tel 4 457 044-re emelkedett.

A járvány kezdete óta több mint 130,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 153 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 505 172 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A TASZSZ keddi jelentése szerint a brazil külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben az egészségügyi tárcával együtt támogatásáról biztosította a dél-amerikai ország egészségügyi hatósága (Anvisa) és az orosz Szputnyik V vakcina fejlesztőjének szándékát a párbeszéd folytatására, valamint az oltóanyag használatának brazíliai jóváhagyására és a még megmaradt kérdések tisztázására. A kommüniké kifejezte a tárcák készségét, hogy az Anvisa autonómiájának tiszteletben tartása mellett támogassa az eszmecserét annak érdekében, hogy a Szputnyik V, "amikor jóváhagyják, meg tudja erősíteni a Covid-19 elleni immunizáció nemzeti programját".

Az Anvisa április 26-án, több mint négyórás ülés után úgy döntött, hogy egyelőre nem hagyja jóvá a Szputnyik V alkalmazását, ezért az ország nem fog belőle importálni a brazil kormányzók kérése ellenére. A hatóság arra hivatkozott, hogy a vizsgálatra megkapott oltóanyagtételen belül a második beadandó adagban a genetikai információt szállító adenovírus reprodukcióra képes volt, így a szervezetbe bejutva szaporodhat, és megfázást idézhet elő.

A TASZSZ hírügynökség április 29-én ezzel kapcsolatban idézte Gustavo Mendest, az Anvisa gyógyszerekkel és biológiai készítményekkel foglalkozó részlege igazgatóját, aki a CBN rádiónak nyilatkozva elismerte, hogy a hatóság nem kapott mintát a vakcinából vizsgálatra, és "nem vizsgálta a replikált adenovírust".

Az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) szerint az Anvisa technikai kommentárja nem felel meg a valóságnak. A döntést politikai indíttatásúnak minősítette, és hitelrontási pert helyezett kilátásba. A kommüniké rámutatott, hogy az Anvisa a brazil tudományos, műszaki és innovációs minisztérium szakhatóságáéval ellentétes állásfoglalását adott ki, minthogy a szakhatóság biztonságosnak minősítette a vakcinát, és engedélyezte a gyártását.

A TASZSZ szerint Anvisa elnök-igazgatója, Antonio Barra Torres kifejezte az ügynökség készségét az elutasítás felülvizsgálására, ha további információkat bocsátanak a rendelkezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.