Koronavírus-járvány

Második adagként sem adnak AstraZeneca-oltást 60 alattiaknak Németországban

Ebben a korcsoportban egyelőre vagy a Pfizer/BioNTech-, vagy a Moderna-féle készítmény alkalmazható az AstraZeneca-vakcina utáni második oltásként.

2021.04.14 13:29MTI

Hatvan éven aluliaknak abban az esetben sem adnak többé az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra.

A szövetségi egészségügyi miniszter és a tartományi kormányok egészségügyi minisztereinek kedd esti tanácskozásán kötött megállapodás szerint az úgynevezett hírvivő RNS-re (mRNS) alapuló vakcinák közül kell választani második oltást azoknál a 60 alattiaknál, akik első adagként AstraZeneca-féle oltást kaptak.

Ez azt jelenti, hogy ebben a korcsoportban egyelőre vagy a Pfizer/BioNTech-, vagy a Moderna-féle készítmény alkalmazható az AstraZeneca-vakcina utáni második oltásként. Az új szabállyal rövidesen kiegészítik az oltási kampányról szóló szövetségi szintű kormányrendeletet.

A egészségügyi miniszterek konferenciája a döntéssel követi az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) - a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület - ajánlását.

Ugyancsak a STIKO ajánlására döntötték el március végén, hogy a 60 éven felüliekre korlátozzák az AstraZeneca-féle védőoltások használatát Németországban. A testület azért javasolta a változtatást, mert a legújabb tudományos ismeretek szerint a vakcina a 60 éven aluliak körében egy nagyon ritka, de nagyon súlyos mellékhatással, agyi vérrögképződéssel járhat. Azt a kérdést március végén az újabb vizsgálati adatokra várva nyitva hagyták, hogy miként járjanak el abban az esetben, ha már beadtak egy adagot az AstraZeneca-féle oltásból.

Németországban egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint keddig a lakosság 6,2 százaléka - 5 117 056 ember - kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot 13 567 817 ember, a lakosság 16,3 százaléka kapott.

Az oltási kampány nagyban épít a Johnson & Johnson (J&J) egydózisú vakcinájára, amelynek bevezetését ugyancsak agyi trombózisos esetek miatt felfüggesztették. A Der Spiegel című hírmagazin hírportáljának egy szerdai beszámolója szerint az AstraZeneca vakcina használatának korlátozása és a J&J-féle termék gyógyszerpiaci bevezetésének késése miatt előfordulhat, hogy nem lehet elérni a kampány célját, vagyis azt, hogy a nyár végéig, szeptember 22-ig minden Németországban élő felnőttnek biztosítsanak védőoltást a Covid-19 ellen. Mint írták, a kampányterv alapján egyedül a J&J-vakcinából több mint tízmillió adagot kellene beadni június végéig, és nem lehetne behozni a lemaradást, ha tartósan mellőzni kellene az amerikai óriáscég szérumát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.