Koronavírus-járvány

Covid-kórházat csináltak egy bukaresti kórházból - az éjszaka közepén rakták ki a súlyos betegeket

12 beteget a román főváros más kórházaiba helyeztek át, 68 már megműtött, illetve 25, műtétre váró beutaltat pedig hazaküldtek.

2021.04.10 11:30MTI
Screenshot

Bukarestben dulakodás alakult ki péntek éjszaka a csendőrök és a tüntetők között, akik megpróbálták megakadályozni, hogy Foisor ortopédiai kórház kiürítését és Covid-kórházzá alakítását.

A hírtelevíziók beszámolói szerint péntek este mentőkkel és a hozzátartozók autóival - egyeseket az ülésen, másokat a csomagtartóban - szállították el az ortopédiai kórház több mint száz betegét. Közülük 12 beteget a román főváros más kórházaiba helyeztek át, 68 már megműtött, illetve 25, műtétre váró beutaltat pedig hazaküldtek.

A helyszínen megjelent a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések - a maszkviselés és kijárási korlátozások - ellen rendszeresen tüntetők egy nem túl népes, de annál hangosabb csoportja, akik összetűzésbe keveredtek a csendőrökkel. Az összeesküvés-elméleteket terjesztő demonstrálók szerint a Covid-kórházak valójában üresen állnak, ezért a kiürítés leállítását követelték, és "Le a sátánista kormánnyal, Gyilkosok, Arafat, ne feledd, ez nem a te országod!" rigmusokat kiabálták, utóbbival a palesztin származású katasztrófavédelmi államtitkárra utalva.

Az egészségügyi minisztérium szombat hajnalban közleményben fejezte ki sajnálkozását, amiért az "éj leple alatt", botrányos körülmények között került sor a Foisor kórház kiürítésére, hozzátéve, hogy az intézkedés szükségességéhez nem fér kétség.

Bukarestben elfogytak a helyek a meglévő Covid-kórházakban, és pénteken más 29 súlyos állapotban lévő állapotban lévő koronavírusos beteg várakozott üresedésre ezek betegfelvételi osztályain - olvasható a tárca közleményében.

Egy újabb sürgősségi klinika Covid-kórházzá alakítása a más beavatkozásokat igénylő páciensek ellátását veszélyeztette volna: ezért esett a járványügyi hatóságok választása a - 200, oxigénhálózatra csatlakoztatott ággyal rendelkező - Foisor kórházra, amelynek 26 ágyas intenzív terápiás részlegén csak három beteg volt.

A húszmilliós lakosságú Romániában április elején, napi 5500 új eset körül tetőzött a járvány harmadik hulláma, de az azóta csökkenő esetszám ellenére nem enyhült a kórházakra nehezedő nyomás: még naponta rekordot dönt - és már az 1500-at közelíti - az intenzív terápián kezelt súlyos betegek száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.