Koronavírus-járvány

Olaszországban az oltakozók egyhatoda soron kívül oltatta be magát, Szardíniát ismét lezárták

Könyvelők, ügyvédek, újságírók és betegekkel nem érintkező egészségügyi dolgozók is vannak azok között, akik soron kívül kaptak oltást.

2021.04.09 20:55MTI

A több mint tizenkét millió beoltott olaszból több mint két millióan "másokat megelőzve" jutottak vakcinához az egészségügyi minisztérium pénteki adatai szerint. Szardínia szigete a járványkorlátozások több hetes oldása után ismét zárlat alá kerül.

Könyvelők, ügyvédek, újságírók és betegekkel nem érintkező egészségügyi dolgozók is vannak azok között, akik soron kívül kaptak oltást. Megelőzték a védett kategóriaként elsőbbséget élvező időseket és krónikus betegeket.

Sajtótájékoztatóján Mario Draghi miniszterelnök elítélte azokat, akik különböző kibúvókkal megkerülik a korosztályok szerint zajló oltást, és másokat megelőzve jutnak vakcinához.

A pénteken közzétett adatok szerint számuk meghaladja a kétmilliót. Többségük a déli Szicíliában, Calabriában, Puglia és Campania tartományban "intézte el" magának a soron kívüli oltást, de Toszkánában is magas az arányuk.

A kormányfő elsőrendűnek a nyolcvan és hetven év felettiek oltását nevezte. Az oltási programozásért felelős járványbiztos, Francesco Paolo Figliuolo tábornok, az olasz hadsereg logisztikai parancsnoka bejelentette, hogy a nyolcvan év feletti korosztály oltását április végéig be akarják fejezni. A régióknak ehhez alkalmazkodva mostantól először az idősebbeket kell oltaniuk, és csak utána a fiatalabb életkorúakat. Korábban párhuzamosan zajlott a nyolcvan év felettiek és a hatvan év alatti pedagógusok, rendőrök oltása.

A legújabb járványadatok szerint hétfőtől a húsz tartományból tizenhat narancssárga, vagyis közepesen járványveszélyes fokozatba lép át, ami azt jelenti, hogy továbbra is érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom,s bár az üzletek újranyitnak, de a vendéglátás csakis elvitelre dolgozhat. Az általános iskolások visszatérnek a tantermi oktatáshoz, a tartományok közötti közlekedés azonban nem engedélyezett.

Négy régió marad vörös zónában: a déli Campania és Puglia, az északi Valle d'Aosta, valamint Szardínia szigete, amely egy hónapja oldotta fel a járványkorlátozásokat, de most ismét zárlat alá kerül. Zárlat alatt van több szicíliai város is.

Az egészségügyi hatóságok szerint a vírusmutációk miatti harmadik járványhullám elérte tetőzését, és a kórházban kezelt betegek száma lassan ugyan, de elkezdett csökkenni. Pénteken 718 halálos áldozta volt a járványnak, a korábbi kevesebb mint ötszáz után. A hirtelen növekedést az okozta, hogy Szicíliában az utóbbi napokban elhunyt betegeket most regisztrálták. A halottak száma országosan meghaladta a 113 ezret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.