Koronavírus-járvány

Berlin szerint csak az orosz féltől függ a Szputnyik V EU-s engedélye

A német kormány már elkezdte az oltóanyag-szállításokról szóló tárgyalásokat az orosz féllel.

2021.04.09 16:32MTI

Csak az orosz féltől függ, hogy mikor kap európai uniós forgalmazási engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő Szputnyik V orosz vakcina - mondta a német kormány egészségügyi minisztere pénteken Berlinben.

Jens Spahn tájékoztatóján kiemelte, hogy a német kormány már elkezdte az oltóanyag-szállításokról szóló tárgyalásokat az orosz féllel, és "viszonylag gyorsan" megállapodásra is juthatnak, hiszen "a feltételek világosak".

A szerződésben rögzítik, hogy azzal a feltétellel vásárolnak Szputnyik V-t, hogy a készítmény rendelkezik az EU gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazási engedélyével, amelynek beszerzése az orosz fél dolga.

A Szputnyik V engedélyezési eljárásában "semmiféle késlekedés nem lesz a hatóságok részéről", mert "a lehető leggyorsabban megvizsgálják a kérelmező által benyújtott adatokat, és döntést hoznak". Ezért egyedül a kérelmezőtől függ, hogy mikor adható ki az engedély - emelte ki a miniszter.

Hozzátette, hogy az oltóanyagokért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vállalta el az EMA-nál indított eljárásban az úgynevezett raportőri feladatokat. Ez azt jelenti, hogy német vezetéssel elemzik és értékelik a fejlesztők által benyújtott adatokat.

"Minél hamarabb megérkeznek az adatok, annál gyorsabb az eljárás" - mondta Jens Spahn.

Németországban egyelőre a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a SARS-CoV-2 által okozott betegséggel (Covid-19) szembeni közösségi immunitást. Ezzel kapcsolatban Jens Spahn elmondta, hogy csütörtökön ismét megdöntötték a napi oltásrekordot, a tartományi működtetésű oltási központokban és az oltási kampányba bekapcsolódott mintegy 35 ezer háziorvosi praxisban 24 óra leforgása alatt 719 927 adag oltást adtak be.

Így már a lakosság 14,7 százaléka - 12 204 176 - ember kapott legalább egy adag védőoltást. Mindkét adagot 4 831 522 ember - a lakosság 5,8 százaléka - kapta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.