Koronavírus-járvány

Ukrajnában ismét csaknem húszezer új beteget jegyeztek fel

Kórházba az elmúlt napon ismét rendkívül sok, 4936 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk az előző két napon meghaladta az ötezret.

2021.04.09 12:12MTI

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, csütörtökön ismét csaknem húszezer új beteget jegyeztek fel egyetlen nap alatt. A járvány tavaly márciusi kitörése óta az elhunytak száma mostanra meghaladta a 36 ezret.

A pénteken közölt hivatalos adatok alapján csütörtökön, egyetlen nap alatt, 19 676 új esettel 1 823 674-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A megelőző napon 19 419 új beteget regisztráltak. Újabb 419 beteg hunyt el, a halálos áldozatok száma ezzel 36 381-re nőtt. Eddig 1 395 104-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint nyolcezerrel 392 189-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napon ismét rendkívül sok, 4936 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk az előző két napon meghaladta az ötezret.

A legtöbb új beteget, 1864-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben regisztrálták. A fővárosi vezetés oktatási részlege a járványhelyzet miatt átmenetileg leállította a gyermekek általános iskolai beiratkozását - írta pénteken az UNIAN hírügynökség. Vitalij Klicsko polgármester sajtónyilatkozataiban nem zárta ki, hogy Kijevben május 10-ig meghosszabbítják a szigorított korlátozásokat, sőt, még további lépéseket is kilátásba helyezett, ha nem javul a helyzet a fővárosban. A kijárási tilalommal kapcsolatosan ugyanakkor közölte, hogy az a parlament hatáskörébe tartozik.

Kijev a legsúlyosabb helyzetű, "vörös" besorolásban van március 19. óta, s ennek alapján csak az élelmiszereket, gyógyszereket és más, alapvető cikkeket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a vendéglátó egységek csak elvitelre szolgálhatnak ki vendégeket és tiltott minden tömegrendezvény. Április 5-től egyelőre 16-ig tovább szigorítottak: bezárták az élelmiszerpiacokat, valamint az összes iskolát és óvodát is, a közösségi közlekedést - éppúgy mint tavaly tavasszal - kizárólag különleges engedéllyel rendelkező utasok, vagyis a létfontosságú intézményeknél és vállalatoknál dolgozók vehetik igénybe.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy televíziós műsorban közölte, hogy az első adag Pfizer-vakcinaszállítmány a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül várhatóan április 14-én érkezik meg Ukrajnába. Emlékeztetett arra, hogy 10 millió oltás szállításáról írtak alá szerződést nemrég a Pfizer vállalattal, ebből az első szállítmány - szavai szerint - előreláthatólag májusban érkezik meg. A COVAX-on keresztül Ukrajnának 117 ezer dózis Pfizer-vakcinát hagytak jóvá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.