Koronavírus-járvány

Ukrajna tízmillió dózis vakcináról kötött szerződést a Pfizer vállalattal

A tárgyalások február óta tartottak.

2021.04.06 20:19MTI

Ukrajna kedden megkötötte a szerződést tízmillió dózis, koronavírus elleni vakcina szállításáról a Pfizer vállalattal - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök irodájának hivatalos honlapján.

Az, hogy pontosan mikor érkezik meg a szállítmány, nem derült ki az elnöki bejelentésből - mutatott rá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az elnök szavai szerint a tárgyalások február óta tartottak. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója állítólag megígérte Zelenszkijnek, mindent megtesz annak érdekében, hogy Ukrajna megkapja az oltóanyagot.

"A mai nap nagyon fontos Ukrajna és az ukránok számára: ma végre egy fontos szerződést kötöttünk a Pfizerrel tízmillió dózis Pfizer-vakcina szállításáról. Nagyon nehéz volt elérni, de a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourla-val folytatott beszélgetésemnek köszönhetően - amely február 8-án volt -, létrejött a megegyezés. Megígérte, hogy mindent megtesz, ami lehetséges és azt is, ami lehetetlen, és megcsinálta" - fogalmazott Zelenszkij.

A tárgyalásokat a közlemény szerint ukrán részről közvetlenül Andrij Jermak, az elnöki iroda vezetője folytatta, aki kijelentette, hogy az amerikai gyógyszergyártó vállalattal folytatódik és bővül az együttműködése Ukrajnának.

Az egészségügyi tárca később nyilvánosságra hozta, hogy keretmegállapodást kötött az amerikai vállalattal. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter az Ukrajinszka Pravda szerint közölte, hogy az első adag vakcina érkezése a "közeli hónapokban" várható, a teljes szállítmány pedig "az idei év folyamán". A tárca közleményéből nem derült ki, hogy mennyibe került Ukrajnának a Pfizer-vakcina, és az sem, miként fogják szállítani a különleges hűtést igénylő oltóanyagot.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.