Belgium

Belgiumban börtönre ítélték az embercsempészeket, akiknek az autójában egy kétéves kurd kislány meghalt

A belga rendőrök több mint 70 kilométeren át üldöztek a migránsokkal teli kisteherautót.

2021.04.02 07:30MTI

Belgiumban letöltendő börtönbüntetésre ítélték az embercsempészeket, akiknek migránsokat szállító kisteherautójában egy kétéves kislány meghalt, miközben a rendőrök elől menekültek - közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

2018 májusában a belga rendőrök több mint 70 kilométeren át üldöztek egy migránsokkal teli kisteherautót. Az akció közben egy gyereket kitartottak a furgon ablakából, hogy azzal is távol tartsák a rendőröket. A kisteherautót célzott lövések segítségével állították meg. Egy éles lövedék végzett az ablakon kitatott kétéves kurd kislánnyal.

A belga napilap csütörtöki beszámolója szerint az ügyben illetékes bíróság az illegális bevándorlók Európán átívelő csempészésével foglalkozó bűnözői csoport hat tagja esetében, közülük hármuk távollétében hozott ítéletet. A határozat szerint illegális tevékenység folytatása, emberi méltósággal való visszaélés, a szállított migránsok magas száma, illetve fogva tartásuk okán az embercsempészeket egyenként három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, valamint 208 ezer euró pénzbírság, illetve az elfogásukkor a kisteherautóban tartózkodó migránsok számára fejenként 8 ezer euró kártérítés megfizetésére kötelezték.

A napilap tájékoztatása szerint a kétéves kislány halálával végződő autósüldözés során a migránsok mellett a bűnözői csoport három embercsempészettel vádolt tagja utazott. Az ügyükben eljáró dél-belgiumi Mons bírósága még februárban a kisteherautó sofőrjét négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, és 208 ezer euró megfizetésére kötelezte az embercsempészet segítése mellett emberéletek veszélyeztetésével járó közúti közlekedés miatt. A szintén a furgonban tartózkodó második vádlottat három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, ebből két évet felfüggesztve, valamint 264 ezer euró megfizetésére kötelezte. Harmadik, szintén embercsempészettel vádolt társukat bizonyítékok hiányában felmentették.

A Belgium déli részén található, francia nyelvű Vallóniához tartozó Namur városánál kezdődő, majd a francia határ közelében fekvő Mons városa mellett véget érő autósüldözést követően a kisteherautóban 26 felnőtt migránst és 4 gyereket találtak az intézkedő rendőrök.

Az illegális bevándorlók Irakból, Afganisztánból és Iránból származtak. A kurd származású kislányt és családját a belga hatóságok korábban Németországba vitték, onnan próbáltak - a csoport többi tagjával együtt - Nagy-Britanniába szökni.

Az ügyben illetékes belgiumi bíróság február közepén emberölés vádjában bűnösnek találta, és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a rendőrtisztet, aki a kétéves kurd származású, Mawda nevű kislány halálát okozta, miután rálőtt a migránsokkal teli teherautóra. A bíróság a gyermek szüleinek 30 ezer euró, a pár másik gyermekének pedig 3000 euró kárpótlást ítélt meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.