Koronavírus-járvány

Oroszországban kimutatták a vírus dél-afrikai mutációját

A járvány kezdete óta több mint 115,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 214 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el.

2021.03.16 11:52MTI

Oroszországban kimutatták az új koronavírus dél-afrikai mutációját - közölte az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) kedden a honlapján.

A hatóság szerint a SARS-CoV-2 vírusnak a brit változathoz és két, a dél-afrikai mutációhoz tartozó 28 izolátumát sikerült kiszűrni. A vírus brazil változatát egyelőre nem mutatták ki a Roszpotrebnadzornak a kutatásba bevont 14 intézetében.

Alekszandr Gorelov, az Roszpotrebnadzor központi kutatóintézetének tudományos igazgatóhelyettese a Rosszija 24 televíziónak kutatásokra hivatkozva kijelentette: a bejegyzett orosz vakcinák hatékonyak a vírus dél-afrikai és más új változataival szemben is.

Mint mondta, a vírus genomjában végbemenő mutációk "a százalék ezredrészét jelentik", ezért nem befolyásolhatják jelentősen az oltóanyagok hatását.

Hozzátette, hogy a Covid-19 elleni vakcinákat, az influenza elleni oltóanyagokhoz hasonlóan, a járványhelyzetnek megfelelően lehet módosítani.

Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V-t kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója keddi online sajtóértekezletén ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a tesztek szerint a vakcina "tökéletesen semlegesíti" a brit variánst, a többi változattal kapcsolatban pedig mintegy egy héten belül várhatók a vizsgálati eredmények.

Gincburg hangot adott elméletének, miszerint a vérrögképződést az AstraZeneca vakcinájával beoltott pácienseknél nem maga a készítmény, hanem annak nem kellő mértékű megtisztítása okozhatta. Azt is mondta, hogy a Szputnyik V-vel vakcináltak közül senki nem halt meg, az allergiásoknak pedig azt javasolta, hogy abban az időszakban oltassák be magukat, amikor az érzékenységük legkevésbé jelentkezik.

Az akadémikus szerint nem változtat a vakcináció hatékonyságátán, ha a páciensek a Szputnyik V két komponensével két különböző országban oltanak be, mert a különböző helyen gyártott oltóanyagot 18 paraméter szerint ellenőrzik. Kijelentette, hogy a két oltás közötti szünet 60 napra növelhető.

Úgy fogalmazott, hogy a Szputnyik V beadása után lehet alkoholt fogyasztani, de "ésszerű határok között". Gincburg azt jósolta, hogy májusra Olaszországban havi 10 millió adagra futhat fel a Szputnyik V gyártása.

Valerij Falkov tudomány- és felsőoktatásügyi miniszter sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a közeli napokban polgári forgalomba kerül a harmadik orosz vakcina, a Csumakov Intézet által kifejlesztett CoviVac is.

Mihail Murasko egészégügyi miniszter az orosz parlamenti alsóház egészségügyi bizottságának kibővített ülésén bejelentette, hogy Oroszországban kedden bejegyeztek egy új tesztrendszert, amely mások mellett kimutatja a vírus brit mutációját is. A politikus szerint Oroszországban "példátlanul magas szintű" a Covid-19 ellen kifejlesztett vakcinák minőségellenőrzése. Közölte, hogy minden egyes ampullát többszörös kontrollnak vetnek alá.

A TASZSZ hírügynökség kedden azt írta, hogy a szentpétervári hatóságok a vakcináció csökkenő üteme és az oltóanyag hiánya miatt arra számítanak, hogy a járvány harmadik hulláma eléri a várost.

Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9393-mal 4 409 438-ra emelkedett. A napi növekmény 0,21 százalék, az új esetek 10,9 százaléka tünetmentes. Az R-szám országosan 1,03, Moszkvában 1,26.

Az aktív fertőzöttek száma 302 281-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 443-mal 92 937-re nőtt, a felépülteké pedig 10 644-gyel 4 014 220-ra emelkedett.

A járvány kezdete óta több mint 115,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 214 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 491 357 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz kormány kedden április 16-áig meghosszabbította az Oroszország és a Nagy Britannia közötti légiforgalom szüneteltetéséről december 22-én hozott döntés hatályát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.