Koronavírus-járvány

Nagy bajban Csehország: már külföldi segítségre van szükségük a koronavírusos betegek elhelyezésében

A gyorsuló járvány miatt túlterhelt csehországi kórházak már képtelenek biztosítani pácienseiknek a megszokott színvonalú ellátást.

2021.03.05 18:30MTI

Csehország az Európai Unió segélykérő rendszerén keresztül Németországhoz, Svájchoz és Lengyelországhoz fordult legalább néhány tucat koronavírussal fertőzött beteg elhelyezésére az ottani kórházakban - jelentette be pénteken a cseh egészségügyi minisztérium.

A külföldi segélykérés oka, hogy a gyorsuló járvány miatt túlterhelt csehországi kórházak már képtelenek biztosítani pácienseiknek a megszokott színvonalú ellátást. A tárca szerint egyelőre egyetlen cseh pácienst sem kellett külföldön elhelyezni.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint Csehországban a kórházak intenzív osztályain már csak az ágyak 14 százaléka szabad. A helyzetet azon az áron tudták egyelőre stabilizálni, hogy sürgősségi ellátások kivételével gyakorlatilag leállítottak minden halasztható beavatkozást.

A kórházak leterheltsége eltérő, ezért már jó két hete naponta több tucatnyi beteget szállítanak az egyik régióból a másikba. Az egészségügyi személyzet munkáját a Cseh Vöröskereszt önkéntesei, orvostanhallgatók és a hadsereg katonái is segítik.

Jan Hamácek kormányfőhelyettes, az országos válságstáb elnöke szerint már megszületett a megállapodás Németországgal, hogy 19 cseh beteg kezelését vállalják, Svájc 20 beteget, Lengyelország pedig 200-at hajlandó fogadni. Szlovénia is konkrét ajánlatot tett már - tette hozzá.

Csehországban továbbra is napi 15-16 ezerrel növekszik az újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma és a kórházak kapacitásaik felső határához érkeztek. Jelenleg 8153 koronavírusos beteget kezelnek a kórházak, és 1735 személy van súlyos állapotban. Az egy éve tartó járvány halálos áldozatainak száma már túllépte a 21 ezret. A pandémia megfékezése érdekében jelenleg rendkívül szigorú óvintézkedések vannak érvényben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.