Koronavírus-járvány

A brit kormány szeptember végéig folyósítja a le nem dolgozott munkaórákra járó bérek zömét

A program alapján az érintett munkavállalók a korlátozások miatt le nem dolgozott munkaórákra járó bérük nyolcvan százalékát kaphatják meg költségvetési folyósítás formájában, de e kötelezettségvállalás legfeljebb havi 2500 fontig (1,1 millió forint) terjed.

2021.03.03 06:58MTI

A brit kormány szeptember végéig meghosszabbította azt a bértámogatási rendszert, amelynek alapján a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások miatt munka nélkül maradt, de el nem bocsátott alkalmazottak bérének nyolcvan százalékát a költségvetés folyósítja.

Rishi Sunak pénzügyminiszter szerda délután ismerteti a londoni alsóházban az áprilisban kezdődő 2021-2022-es pénzügyi év költségvetésének tervezetét, de a szaktárca már előre bejelentette, hogy a tervezet az alkalmazotti bértámogatási rendszer meghosszabbítását is tartalmazza.

A munkahelyek megőrzését célzó kormányzati program az eredeti tervek szerint április végén lejárt volna, de a pénzügyminisztérium szerdai bejelentése szerint Sunak úgy döntött, hogy a bértámogatást a kormány még további öt hónapig folyósítja.

A program alapján az érintett munkavállalók a korlátozások miatt le nem dolgozott munkaórákra járó bérük nyolcvan százalékát kaphatják meg költségvetési folyósítás formájában, de e kötelezettségvállalás legfeljebb havi 2500 fontig (1,1 millió forint) terjed.

Ez a bértámogatási rendszer különböző formákban már tavaly március óta érvényben van, és jelenleg hozzávetőleg 4,7 millió munkavállaló veszi igénybe, de a nagy-britanniai koronavírus-járvány első hullámának tavaly tavaszi tetőzése idején több mint kilencmillióan kapták ebből a forrásból a kieső munkaórákra járó bérük nagy részét.

Egybehangzó szakértői elemzések szerint jórészt ennek a programnak köszönhető, hogy a koronavírus-válság okozta mély recesszió közepette sem szökött magasba a brit munkanélküliségi ráta.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minapi adatismertetése szerint a tavaly decemberrel zárult három hónapban átlagosan 5,1 százalékos volt a bejegyzett állástalanok aránya Nagy-Britanniában, 1,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban és 0,4 százalékponttal magasabb, mint az előző mozgó háromhavi időszakban.

Ez öt éve nem mért munkanélküliségi csúcs, de a konszenzusos elemzői becslések szerint a bértámogatási rendszer nélkül tíz százalék felett járna az állástalanok aránya a mostani recessziós környezetben.

Az ONS előzetes becslése szerint a koronavírus-válság miatt soha nem mért ütemben, átlagosan 9,9 százalékkal zuhant tavaly a brit hazai össztermék (GDP), amely így a 2013-ban regisztrált szintre esett vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.