Koronavírus-járvány

Csökkentették a brit járványkészültségi szintet

A lakosság erőfeszítéseinek köszönhetően a járványügyi mutatók most már következetesen javulnak.

2021.02.25 17:22MTI

Egy szinttel alacsonyabbra csökkentette az eddigi legmagasabb, ötös fokozatról a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget csütörtökön a brit kormány.

Az intézkedést Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos, valamint Stephen Powis professzor, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója javasolta.

A brit egészségügyi minisztérium által ismertetett közös közleményükben hangsúlyozták: az egészségügyi szolgálatokra az Egyesült Királyság mind a négy nemzetében továbbra is jelentős nyomás nehezedik, mivel még mindig sok pácienst kezelnek a kórházakban a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegséggel.

A közlemény szerint azonban a lakosság erőfeszítéseinek köszönhetően a járványügyi mutatók most már következetesen javulnak, és elenyészett annak a kockázata, hogy a koronavírus-járvány maga alá gyűri az egészségügyi ellátórendszert.

A tavaly májusban bevezetett ötfokozatú brit járványriasztási rendszer legalacsonyabb, zöld fokozata azt jelzi, hogy a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus nincs már jelen az Egyesült Királyságban.

A skála legmagasabb, ötödik riasztási szintje ugyanakkor olyan kritikus helyzetet jelez, amelyben érdemi kockázattá válhat, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal.

Ez a szint január 4. óta volt érvényben. Aznap a brit kormány általános zárlatot is elrendelt, miután a nem sokkal korábban azonosított brit koronavírus-variáns - amely addig elsősorban Délkelet-Angliában és Londonban volt jelen - gyors ütemben terjedni kezdett az egész országban.

A csütörtökön életbe léptetett eggyel alacsonyabb, negyedik készenléti szint hivatalos meghatározása is úgy szól, hogy a koronavírus-fertőzések még mindig gyorsan terjednek az Egyesült Királyságban, és nem zárható ki a terjedési ütem exponenciálissá válása sem.

A tisztifőorvosok és az NHS angliai orvosigazgatójának közös csütörtöki közleménye azonban leszögezi, hogy a fertőzések száma most már folyamatosan csökken, és idővel a december 8-án kezdődött országos oltási kampánynak is nagyon komoly hatása lesz a járvány terjedésére.

Az orvosi vezetők a nyilatkozatban azt kérték, hogy mindenki, akit behívnak oltásra, éljen a lehetőséggel és adassa be magának a koronavírus elleni vakcinát.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti beszámolója szerint eddig csaknem 18,7 millióan kapták meg a koronavírus elleni oltás első dózisát, a második adagot több mint 700 ezer embernek adták be, vagyis az első és a második beadott dózisok száma meghaladta a 19 milliót.

A brit kormány célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 58 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltást.

A szaktárca csütörtöki adatismertetése szerint az elmúlt egy hétben országszerte 71 320 koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, 13 269-cel, 15,7 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Az elmúlt egy hétben 9206 beteget kellett kórházba szállítani, 2328-cal, 20,2 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapítása utáni 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a csütörtökön zárult egy hétben 2684 páciens haláláról érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások heti száma 1174-gyel, 30,4 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.