Koronavírus-járvány

Babis: a cseh kormány kérni fogja a szükségállapot meghosszabbítását

Az óvintézkedések szigorítását is tervezik, és ezekről várhatóan az esti újabb kormányülésen születik döntés.

2021.02.24 14:34MTI

A cseh kormány kérni fogja a parlamenttől a hét végén lejáró szükségállapot további meghosszabbítását - jelentette ki Andrej Babis miniszterelnök a kormány szerda reggeli ülése után tartott sajtótájékoztatón.

A csehországi helyzet "rendkívül komoly", és március elején valószínűleg a legrosszabb lesz a koronavírus-járvány tavaly márciusi kirobbanása óta - mondta Babis újságíróknak. Leszögezte: az óvintézkedések szigorítását is tervezik, és ezekről várhatóan az esti újabb kormányülésen születik döntés.

"Meg kell ezt tennünk, mert ellenkező esetben a kórházakban teljes lesz a katasztrófa. Ilyen helyzetben még nem voltunk" - mondta a miniszterelnök.

"Az egészségügy szemszögéből nézve pokoli napok állnak előttünk" - tette hozzá.

A szerda reggeli kimutatások szerint a cseh kórházakban jelenleg mintegy 6300 személyt kezelnek koronavírussal, közülük több mint 1300 állapota súlyos.

A szaktárca szerint a speciális covidos és az intenzív osztályokon már csak az ágyak mintegy 15 százaléka szabad. Számos kórház megtelt, és az érintett járásokból az ország más kórházaiba szállítják a betegeket.

Bejelentették, hogy a kormány felvette a kapcsolatot azokkal a német régiókkal is, amelyek hajlandóak segítséget nyújtani a cseheknek. Szászország, Bajország és Észak-Rajna-Vesztfália már konkrét ajánlatokat is küldött. A lengyel határ mentén elterülő Královohradecky régió pedig azt jelezte, hogy megegyezésre jutott a szomszédos lengyel régióval a cseh betegek esetleges Lengyelországba szállításáról.

Jan Blatny egészségügyi miniszter a közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy az új fertőzések több mint felében már kimutatható a brit vírusmutáns, és eddig hét olyan esetet vizsgálnak, ahol gyanú van a dél-afrikai vírusmutánsra.

A cseh kormány és az ellenzék a hét elején megegyezett egy pandémiatörvény gyorsított elfogadásában, amely felválthatná a vasárnap lejáró szükségállapotot. Babis szerdán kijelentette: ez a törvény nem teszi lehetővé azokat az óvintézkedéseket, amelyekre a jelenlegi helyzetben szükség van.

A helyzet megoldásáról a kormányfő és a szakminiszterek délután újra tárgyalnak az ellenzékkel, a szakszervezetekkel, valamint a munkaadókkal is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.