Koronavírus-járvány

Romániában az ország felében terjed a brit vírusmutáció

Az igazolt esetek 57 százalékában ellenőrizhetetlen, közösségi terjedésről van szó: a járványtani vizsgálattal nem sikerült megállapítani a fertőzés forrását.

2021.02.23 16:07MTI

Románia megyéinek felében megjelent már a koronavírus brit mutációja, és nagy a valószínűsége, hogy rövidesen az ország egész területén elterjed - állapította meg a román közegészségügyi intézet (INSP) az első 136 igazolt hazai esetről kedden közzétett elemzésében.

Négy laboratórium csaknem 500 koronavírusteszt alaposabb elemzése nyomán azonosította ezekben az esetekben a Nagy Britanniában felfedezett B.1.1.7-es genetikai szekvenciát, ami több mint 27 százalékos találati arányt jelent.

Az INSP szerint az igazolt esetek 57 százalékában ellenőrizhetetlen, közösségi terjedésről van szó: a járványtani vizsgálattal nem sikerült megállapítani a fertőzés forrását. A brit mutációval fertőzöttek mindössze 4 százaléka érkezett az Egyesült Királyságból.

Az új mutációval fertőzöttek csaknem felét Bukarestben, illetve a főváros metropolisz-övezetének számító Ilfov megyében azonosították, 15 százalékát pedig Temes és Kolozs megyében találták, elsősorban a 25 és 55 év közötti korosztálynál. A többi (dél-afrikai, brazil) új vírusvariánst eddig nem mutatták ki Romániában.

Az INSP szerint a szekvenciális tesztelések kiterjesztésére és az eredmények gyorsabb közlésére lenne szükség ahhoz, hogy hatékonyabbá lehessen tenni a járványtani vizsgálatot az új vírusmutációk azonosítása után. A román közegészségügyi intézet közleménye a brit hatóságoktól származó adatokra arra figyelmeztet, hogy az új vírusvariáns fokozottan fertőző, és az időseknél gyakrabban okoz súlyos megbetegedést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.