Koronavírus-járvány

Moszkvában megkezdődött Szputnyik "könnyű" változatának tesztelése

A "Szputnyik Light" alapvető célja kiküszöbölni a klasszikus Szputnyik V vakcina fő hiányosságát, vagyis azt hogy két összetevőből áll, amelyet több hét különbséggel kell beadni.

2021.02.18 15:41MTI

Moszkvában megkezdődött a Covid-19 elleni Szputnyik vakcina egykomponensű, "könnyű" változatának nemzetközi klinikai tesztelése - közölte blogjában hétfőn Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere.

Szobjanyin szerint a "Szputnyik Light" alapvető célja kiküszöbölni a klasszikus Szputnyik V vakcina fő hiányosságát, vagyis azt hogy két összetevőből áll, amelyet több hét különbséggel kell beadni. A polgármester bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy a "könnyű" oltóanyag beinjekciózását követően egy héttel a védettség már kezd kialakulni és négy hét után eléri a maximumát.

A "light" vakcina tesztelésében 3-3 ezer ember vesz részt Oroszországban és az Egyesült Arab Emírségekben. Moszkvában tíz klinikát vontak be a kísérletbe.

Szobjanyin közölte, hogy a fővárosban elkezdték a Szputnyik V nazális változatának tesztelését is, amely ugyan a védőoltást nem váltja ki, de védettséget alakíthat ki az orrgaratban.

Szobjanyin szerint Moszkvában eddig csaknem hatszázezren kapták meg a védőoltást. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírói kérdésre kijelentette: a Kremlnek nincs tudomása róla, hogy Oroszország bármely régiójában hiány mutatkozna oltóanyagból. Mint mondta, Moszkva számára a hazai vakcináció "abszolút prioritást" jelent, és a hazai gyártási kapacitások csúcsra járatva üzemelnek.

Elismerte, hogy a jelenlegi gyártási kapacitások nem képesek kielégíteni a Szputnyik V-vel kapcsolatban jelentkező nemzetközi igényeket. Ezeket, mint mondta, külföldön beindítandó gyártásból fogja fedezni.

Az Oroszországban bejegyzett második vakcina, az EpiVacCorona az oltóanyagot kidolgozó Vektor központ csütörtöki közlése szerint a tesztelésben részt vevő 18-60 éves önkéntesek 100 százalékánál antitesteket alakított ki az új koronavírussal szemben. A hatvanévesnél idősebb alanyok 94 százaléka esetében alakult ki védettség.

A Covid-19 elleni harmadik orosz vakcina, az orosz tudományos akadémiához tartozó Csumakov intézet által kifejlesztett CoviVac belföldi tesztelése a járványhelyzetről tájékoztató hivatalos orosz honlap szerint szombaton esedékes. A klinikai tesztelés négyszáz ember bevonásával elvégzett két fázisát követően az oltóanyagot háromezer önkéntesen fogják kipróbálni.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 13 447-tel 4 125 598-ra emelkedett. A napi növekmény 0,35 százalék, az új esetek 11 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 382 360-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 480-nal 81 962-re, a felépülteké pedig 18 730-cal 3 661 312-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 107,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 363 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 608 551 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.