Koronavírus-járvány

Meggyógyították a koronavírus-fertőzés szövődményeként lebénult lányt

Az idegrendszeri zavar a koronavírus szövődményeként jelentkezett.

2021.02.18 07:32ma.hu

Újra tud járni az a fiatal erdélyi lány, aki – valószínűsíthetően a koronavírus-fertőzés szövődménye miatt – végtagbénulással került be a sepsiszentgyörgyi kórházba. Az esetről egy sajtótájékoztatón számoltak be, a beteg és a családja engedélyével.

A 16 éves gyimesi lányt január 30-án a csíkszeredai kórházból utalták át Sepsiszentgyörgyre, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházba, miután lebénultak a végtagjai. Az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy a páciensnél myelitis transversa, azaz gerincvelő-gyulladás okozta bénulás lépett fel. Az idegrendszeri zavar a koronavírus szövődményeként jelentkezett.

A beteget február 3-án plazmaferézissel kezelték, vagyis a vérét egy speciális berendezés segítségével szűrőberendezésen engedték át.

„A plazmaferézis a dialízishez hasonló eljárást. A páciens vérét szűrőn vezetik át, majd további oldatokkal és vérkészítményekkel együtt visszajuttatják a testébe. Ez az eljárás minden káros anyagot kiszűr a vérből. Valószínűsítjük, hogy a gyulladásos bénulás a koronavírus szövődményeként lépett fel. A művelet nem igényel altatást, a fiatal lány mindvégig eszméleténél volt, evett, aludt, beszélt. A beutalás pillanatában képtelen volt mozogni, tolószékben hozták, ám a kezelés után talpra állt” – foglalta össze Costache Cătălin kezelőorvos.

A kezelés során nem léptek fel szövődmények, már az első kör szűrés után javult a beteg állapota – tudta meg a szekelyhon.ro. Buzsi Janka szakorvos hangsúlyozta, fontos időben lépni, hiszen az ehhez hasonló esetek életveszélyesek, kezeletlenül hosszútávon károsíthatják az izom- és légzőrendszert egyaránt.

Az eljárás négy szakaszban zajlott, hat óránkét Dumitru Ioana, a gyerekneurológia osztály szakorvosa, Bodó Erika, a gyermekgyógyászati osztály szakorvosa, Buzsi Janka szakorvos, valamint Costache Catalin, az aneszteziológia és intenzív terápia osztály szakorvosa felügyelte.

A plazmaferézis elvégzéséhez szükséges berendezést még 2016-ban vásárolta a kórház Kovászna Megye Tanácsának támogatásával. A kórház vezetősége elismerően említette, hogy a lány hozzátartozói több gépkocsival érkeztek Sepsiszentgyörgyre, és hálaképpen vért adtak, hogy így segítsék a többi rászoruló beteget.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.