Koronavírus-járvány

Az AstraZeneca és az IDT Biologika szándéknyilatkozatot írt alá a vakcinagyártási kapacitás növeléséről

A beruházás lehetővé teszi más, hasonló eljárással készülő vakcinák gyártását is, ami jelentősen kibővíti Európa oltóanyag-gyártási kapacitását.

2021.02.10 20:52MTI

Az AstraZeneca és a német IDT Biologika szándéknyilatkozatot írt alá a vakcinagyártási kapacitás növeléséről, Európa hosszú távú vakcinaellátásáról - közölte az AstraZeneca szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az AstraZeneca és a német IDT Biologika oltóanyaggyártó vállalat vizsgálja annak lehetőségét, hogy felgyorsítsák az AstraZeneca koronavírus vakcina 2021 második negyedévében történő előállítását.

A vállalatok az IDT Biologika németországi Dessauban működő gyártóhelyének kapacitásbővítését tervezik öt darab kétezer literes bioreaktor felépítésével, amelyek havonta több tízmillió adag AstraZeneca vakcina előállítását teszik majd lehetővé. A megállapodás részleteinek véglegesítése folyamatban van, az új eszközök várhatóan 2022 végére üzemelhetnek majd teljes kapacitással - írják a közleményben.

A beruházás lehetővé teszi más, hasonló eljárással készülő vakcinák gyártását is, ami jelentősen kibővíti Európa oltóanyag-gyártási kapacitását. Az IDT Biologika így a kontinensen a legnagyobb vektorvakcina típusú oltóanyag-gyártási volumennel rendelkezik majd, fontos szerepet betöltve ezáltal Európa jövőbeli ellátásának biztosításában - olvasható a közleményben.

Jürgen Betzing, az IDT Biologika elnök vezérigazgatója a közleményben méltatta, hogy az AstraZeneca stratégiai partnernek választotta őket az oltóanyagok gyártásában.

Pascal Soriot, az AstraZeneca elnök vezérigazgatója a közleményben kiemelte, hogy a megállapodás nagyban segíti Európát a független oltóanyag-gyártási képesség kiépítésében, stratégiai ellátási kapacitásának megteremtésében.

A közlemény ismerteti, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását követően február 5-én több millió AstraZeneca oltóanyag kiszállítása kezdődött meg Európában, a hónap végéig várhatóan 17 millió adag juthat el az unió országaiba, amelyet márciusban továbbiak követnek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.