Földmozgás

Rettegnek a Karib térségben, hogy megismétlődik az 1867-es gigacunami - videó

Megrengett a föld az Amerikai Virgin-szigetek térségben.

2021.01.25 17:47ma.hu

A Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű földrengés rázta meg az Amerikai Virgin-szigeteket. Ez egy szigetcsoport a Karib-tengeren, az Egyesült Államok külbirtoka, fővárosa Charlotte Amalie. Földrajzilag a Virgin-szigetek része, a szigetcsoport a Szélcsendes-szigetekhez és a Kis-Antillákhoz tartozik. ANégy fő és sok kisebb szigetből áll. A nagyobb szigetek: St. Thomas, St. John, St. Croix és a Water Island.

A földmozgás január 24-én pattant ki este fél hatkor, közel a parthoz. Az epicentruma 81,6 kilométerre volt St. Croix-tól, 111 km mélyen. Ezt követően még háromszor mozdult meg a föld a térségben nagyon rövid idő alatt. A szemtanúk komoly rázkódásról számoltak be, noha komoly károkról vagy sérülésekről nem érkeztek jelentések. A következő napokban további utórengések is várhatóak.

A károknál sokkal rosszabb a lélektani hatás, amit a földrengés okozott. Ugyanis a térség lakóinak emlékezetéből nem lehet kitörölni az 1867-es cunamit, ami alaposan letarolta a szigeteket.

154 évvel ezelőtt ugyanis egy, a Richter-skála szerinti 7,5-ös erősségű földrengést követően, amely St. Croix és St. Thomas között pattant ki, majd amit 10 perc múlva egy újabb követett, olyan cunamit okozott a térségben, hogy kő kövön nem maradt. Gigantikus hullámok csaptak le a fővárosra két irányból is, így esélyük sem volt a menekülésre a helyieknek. Most attól félnek, hogy túl sok idő telt el az eset óta, ami pont indokolttá teszi, hogy megint bekövetkezzen egy ilyen természeti katasztrófa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.