Koronavírus-járvány

Egy év elteltével újra oltana a Moderna

A kezdő két adag ajánlásán nem terveznek változtatni, az egy év múlva beadanadó védőoltás a harmadik adag lehet, amely hosszabb távú immunitáshoz segíti a szervezetet.

2021.01.17 13:22ma.hu

Nem ismert még, milyen hosszan nyújt védettséget a koronavírussal szemben az ellene kifejlesztett vakcina: a Moderna legfrissebb tervei szerint júliusban új kutatásba kezd, melynek keretében korábbi vakcinakísérletének résztvevőit hívják vissza egy újabb adagra oltásukból. Már meg is kezdődött az önkéntesek felkeresése – tudósította az Inforádió.

"Az eddigi adatok alapján valószínűsíthető, hogy az oltás nyújtotta védettség legalább egy évig kitart – fogalmazott a Moderna orvosigazgatója, Tal Zaks. – Ahhoz, hogy megállapíthassuk, mikor szükséges emlékeztetőoltást beadni a védettség további biztosításához, még adatokra van szükségünk, ezeket az adatokat pedig meg kell szereznünk."

A Moderna kísérleti oltásának fejlesztésében részt vevő önkéntesek az első adag vakcinát tavaly március közepén kapták meg, négy héttel később pedig a második adagot is beadták nekik. A kísérlet során többféle dozírozást is kipróbált a cég, végül a 100 mikrogrammos változatot engedélyeztették. Azok, akik ennél kisebb adag hatóanyagot kaptak a kísérlet során, hamarabb kapják majd meg a harmadik oltást, mint azok, akik 100 mikrogrammnyit vagy többet.

A beadni tervezett emlékeztetőoltás ugyanaz, mint aminek engedélyét nemrég megkapták, de a cég vezetője, Stephane Bancel úgy véli, az évek múlásával szükség lehet majd arra, hogy változtassanak az összetételen a megjelenő új variánsok függvényében. Bancel szerint a koronavírus elleni oltás olyan lesz majd ebben a tekintetben, mint az influenza elleni.

Az emlékeztetőoltással kapcsolatos kutatás fényt derít majd arra, hogy milyen immunválaszt generál egy egy év elteltével beadott adagnyi vakcina, illetve további adatokkal szolgál majd biztonság szempontjából.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.