Koronavírus-járvány

Belgiumban hétfőn megkezdik az oltást a Moderna vakcinájával is

A rendelkezésre álló oltóanyagból a hétfői oltási kampány megkezdéséhez arányosan elosztva négy kórház részesül.

2021.01.16 03:30MTI

Belgiumban hétfőtől megkezdik a lakosság beoltását a Moderna vállalat koronavírus elleni oltóanyagával is, miután a Pfizer és a BioNTech gyógyszercégek által kifejlesztett, december 28. óta alkalmazott vakcinából ez idáig már 35 ezer ember megkapta az oltás első dózisát - közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint az amerikai Moderna oltóanyagából Belgium ez idáig 8 ezer adagot kapott.

A rendelkezésre álló oltóanyagból a hétfői oltási kampány megkezdéséhez arányosan elosztva négy kórház részesül. Egy Brüsszelben, egy-egy Vallóniában és Flandriában, egy pedig a kisszámú német ajkú közösségnek otthont adó régióban. A miniszter hozzátette, a Moderna vakcinájából Belgiumba már a jövő héten további 13 ezer adagot szállítanak, majd február 1-jén 31 ezer, február 15-én további 94 ezer adag érkezik.

A vakcinából részesülő fővárosi kórház illetékes főorvosa, Philippe Peetrons elmondta, hogy az intézménybe érkező 800 adagnyi oltóanyaggal azonnal megkezdik a koronavírusos betegeket kezelő személyzet beoltását. Az oltás önkéntes alapon történik - mondta.

A Moderna vakcináját a Pfizer és a BioNTech oltóanyagához hasonlóan két, néhány hét különbséggel beadott oltással kell alkalmazni.

Az illetékes belga egészségügyi hatóság tájékoztatása szerint az oltások december 28-i kezdete óta ez idáig mintegy 35 ezren kapták meg Pfizer/BioNTech oltóanyagának első dózisát. A belga oltási kampány első fázisában a veszélyeztetett korosztály képviselői, illetve az idősotthonok lakói és az ott dolgozók mintegy 12 százaléka vett részt. Ez az ország felnőtt lakosságának 0,38 százalékát teszi ki.

A csütörtökön közzétett adatok szerint Belgiumban folytatódik a fertőzöttek számának múlt hét vége óta tartó emelkedése. A hét folyamán naponta átlagosan 2083 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami 28 százalékkal magasabb a múlt hetinél. A járvány az egész országban terjed, de különösen a brüsszeli régióban kiemelkedő, ahol kedden 115 százalékkal volt több fertőzött az előző hét adataihoz képest - közölték.

A kórházban ápoltak száma továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Jelenleg 1937 ember van kórházban a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben, ez egyhetes viszonylatban 7 százalékos csökkenést jelent. Naponta átlagosan 125 új beteget szállítanak kórházba, 4 százalékkal kevesebbet, mint egy hete. Intenzív ellátásban 360-an részesülnek, 11 százalékkal kevesebben, mint a múlt héten.

A koronavírus átlagosan naponta körülbelül 53 ember haláláért felelős, ez egyhetes visszatekintésben 18 százalékos csökkenést jelent. A járvány kezdete óta Belgiumban 670 249 ember fertőződött meg az új típusú koronavírussal, és 20 250 ember halt meg a szövődményekben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.