Belgium

Brüsszelben többeket előállítottak egy rendőri intézkedés közben elhunyt fiatalember halála miatt tartott tüntetésen

Ibrahima B. az igazoltatás elől elmenekült, majd előállítását követően a rendőrőrsön rosszul lett, és kórházba szállítása után szívinfarktus következtében meghalt.

2021.01.14 12:30MTI

Többen megsérültek, és tucatnyi embert előállítottak Brüsszelben egy rendőri intézkedés követően elhunyt fiatalember halála miatt tartott tüntetésen - közölte a belga sajtó csütörtökön.

Információk szerint az illetékes kerületi rendőrség szombaton igazoltatást tartott Brüsszel északi, Schaerbeek nevű városrészében, mivel több fiatal a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedéseket megszegve, csoportba verődve tartózkodott közterületen.

Sajtóbeszámolók szerint egyikük, a 23 éves Ibrahima B. az igazoltatás elől elmenekült, majd előállítását követően a rendőrőrsön rosszul lett, és kórházba szállítása után szívinfarktus következtében meghalt. A brüsszeli ügyészség vizsgálatot indított és orvosszakértőt kért fel a boncolás és a toxikológiai vizsgálatok elvégzésre, ezenkívül a rendőrőrsön és a férfi elfogásának helyszínen készült felvételeket is megvizsgálták, hogy kiderítsék az áldozat halálának körülményeit. A belga sajtó egy része szerint a férfit azért vette üldözőbe a rendőrség, mert a mobiltelefonjával videófelvételt készített a téren egybegyűltek elleni rendőrségi akcióról.

Szerdán, a fiatalember halála körülményeinek tisztázását követelők a hatóságok által engedélyezett tüntetést tartottak a kerületi rendőrkapitányság előtt. A legfeljebb száz fősnek hirdetett megmozduláson legalább ötszázan gyűltek össze. A résztvevők egy csoportja koraeste rongálni és gyújtogatni kezdett, majd a helyszínt biztosító rendőrökre támad. Az összetűzésben többen megsérültek, és legalább tucatnyi embert előállítottak. A rendőrség vízágyút is bevetett a tömeg oszlatására.

Beszámolók szerint a helyszínen hajtott el a Fülöp belga királyt szállító autókonvoj, az uralkodó azonban a rendőri biztosításnak köszönhetően nem került veszélybe - közölték.

A belga sajtó csütörtöki tájékoztatása szerint a brüsszeli rendbontás nyomán kezdeményezett, éjszakába nyúló rendőri akciók során végül száztizenkét embert állítottak elő, köztük harminc kiskorút. Ez idáig négy esetben indítottak eljárást. Az intézkedés során legalább négy rendőr megsérült - közölték.

Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter a Twitteren közzétett üzenetében kijelentette: semmilyen körülmények között sem fogadható el az, ami Schaerbeekben történt. A vizsgálatok javában folynak, eddig több mint száz embert állítottak elő. "A rendbontók nem ússzák meg büntetlenül" - fogalmazott.

A zavargások által szintén érintett szomszédos kerület, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere, Emir Kir szerint a rendőrség beavatkozása gyors és megfelelő volt, megakadályozta, hogy a helyzet elfajuljon. Véleménye szerint a rendbontóknak semmi köze sincs Ibrahima családjához, vagy az "Ibrahima előtt tisztelgők tömegéhez" - mondta.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.