Koronavírus-járvány

Ukrajnában megint hatezer fölé emelkedett a napi új fertőzöttek száma

Emellett megint csaknem kétszázan haltak bele egy nap alatt a betegségbe, és kimagaslóan sok volt a kórházba kerültek száma is.

2021.01.13 12:17MTI

Ukrajnában ismét gyorsult szerdára a koronavírus-járvány terjedése, több mint hatezer új fertőzöttet jegyeztek fel, emellett megint csaknem kétszázan haltak bele egy nap alatt a betegségbe, és kimagaslóan sok volt a kórházba kerültek száma is.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 6409 új esettel 1 124 430-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 195 áldozattal 20 214-re. Eddig 826 871-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 14,5 ezren, az aktív betegek száma így mintegy nyolcezerrel 283 754-re csökkent.

A legtöbb új beteget, több mint kilencszázat megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel, velük együtt Kijevben Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 119 ezret, az elhunytaké 13-mal 2128-ra nőtt.

Az elmúlt napban az országban 2564 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba, a megelőző napi több mint kétszerese.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján kijelentette, hogy a múlt péntek óta érvényben lévő szigorított karantént semmiképpen sem fogja a kormányzat a január 24-i határidő előtt feloldani, legalábbis tárcája nem támogat ilyen döntést.

A szigorított karantén ideje alatt egyebek mellett szünetel, illetve távoktatásban zajlik a tanítás az iskolákban, az üzletek csak meghatározott termékeket, főleg élelmiszereket, higiéniai termékeket, háztartási vegyszereket, állateledeleket és növényvédő szereket árusíthatnak, és tiltott minendféle sport-, kulturális és egyéb rendezvény.

A Sinovac kínai gyógyszergyártó vállalat koronavírus elleni vakcinájával kapcsolatos aggodalmakra válaszolva, a miniszter kifejtette, hogy az Ukrajna által kötött megállapodás szerint az oltóanyagnak legalább 70 százalékos hatékonyságúnak kell lennie. Ha a kínai vakcina nem felel majd meg ennek a követelménynek, a vállalat visszatéríti Ukrajnának az előre kifizetett árat.

Ukrajna decemberben állapodott meg a kínai vállalattal több mint 1,9 millió dózis koronavírus-ellenes vakcina megvásárlásáról, az első szállítmány megérkezésére februárban számítanak.

Sztepanov ismételten megerősítette, hogy végső stádiumban vannak a tárgyalások más vakcinagyártó cégekkel, és szavai szerint már februárban elkezdődik a tömeges oltás Ukrajnában.

A COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül a már megígért ingyenes, 8 millió dózis vakcina első adagja várhatóan leghamarabb csak márciusban érkezik meg az országba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.