Terrorizmus

Újabb hét gyanúsítottat vettek őrizetbe Franciaországban, akik kapcsolatban álltak a tanárt lefejező dzsihadistával

A 47 éves Samuel Paty meggyilkolása miatt eddig 14 ember ellen indult eljárás.

2021.01.12 18:05MTI

Hét 17 és 21 éves közötti férfit állítottak elő kedden Franciaország különböző részein, akik kapcsolatban álltak a Samuel Paty történelemtanárt októberben kegyetlen módon meggyilkoló 18 éves csecsen férfival - közölték rendőrségi források.

Az őrizetbe vettek jelent voltak azokban a különböző internetes üzenőcsoportokban, amelyekhez az orosz állampolgárságú csecsen gyilkos, Abdoullakh Anzorov is csatlakozott.

A gyanúsítottak egy része szintén csecsen származású.

Decemberben már őrizetbe vettek öt, 18 és 21 éves közötti csecsen származású férfit, akik kapcsolatban álltak a gyilkossal, de a kihallgatásukat követően mindegyiküket elengedtek, nem indult ellenük eljárás.

A 47 éves Samuel Paty meggyilkolása miatt eddig 14 ember ellen indult eljárás.

A történelemtanárt október 16-án gyilkolta meg a nyílt utcán, a Párizshoz közeli Conflans-Sainte-Honorine egyik középiskolájának a közelében a csecsen menekült, miután radikális iszlamista körökben elterjedt egy videofelvétel arról, hogy a tanár a szólásszabadságról szóló óráján Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott be.

A gyanúsítottak között van az iskola hat tanulója is, közülük öt ellen terrorista gyilkosságban való bűnrészesség miatt folyik eljárás, miután ők segítették a 18 éves gyilkost a tanár azonosításában.

Abdoullakh Anzorov egy orosz nyelvű hangüzenetben vállalta a tettét: azt mondta, hogy a profétát akarta megbosszulni, amiért a tanár szerinte "sértő módon mutatta meg". A dzsihadistát a támadást követően járőröző rendőrök a helyszínen lelőtték.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.