USA

Schwarzenegger a 'kristályéjszakához' hasonlította a Capitolium ostromát - videó

Szerda este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek az amerikai törvényhozás épületéhez.

2021.01.11 07:43MTI

Arnold Schwarzenegger színész, aki Kalifornia állam republikánus kormányzója is volt, vasárnap a kristályéjszaka néven ismert zsidóellenes erőszakhullámhoz hasonlította a washingtoni Capitolium tüntetők általi ostromát.

"Szerda volt a törött üveg napja, itt az Egyesült Államokban" - hangsúlyozta videóüzenetében.

"Mivel Európából származom, első kézből tudom, miként csúszhatnak ki a dolgok az ellenőrzés alól" - utalt a 73 éves színész gyerekkorára a második világháború utáni Ausztriában.

"Minden sorozatos hazugságokkal, és intoleranciával kezdődött" - hangsúlyozta Schwarzenegger a nácik rezsimjére utalva.

Mint mondta, az Egyesült Államokban, de világszerte is attól tartanak, "hogy itt is ilyesmi történhet". Ugyanakkor tisztában kell lenni az önzés és a cinizmus szörnyű következményeivel - tette hozzá Schwarzenegger Donald Trump amerikai elnöknek az elnökválasztási eredmények megváltoztatására irányuló erőfeszítéseire utalva.

"Hatalomátvételt kísérelt meg azzal, hogy az embereket hazugságokkal tévútra vezette" - jelentette ki Schwarzenegger, aki szerint Trump egy "kudarcot vallott vezető".

"Minden idők legrosszabb elnökeként fog a történelembe bevonulni" - hangoztatta a republikánus politikus.

"A jó dolog az, hogy hamarosan annyira jelentéktelen lesz, mint egy régi Twitter-üzenet" - fűzte hozzá Schwarzenegger.

Mint mondta, jelen helyzetben olyan politikusokra van szükség, akik "a közjót szívükön viselik". Úgy fogalmazott, hogy az amerikaiaknak gyógyulásra van szükségük a történtek nyomán.

Schwarzenegger egyben nyilvánosan kiállt Joe Biden megválasztott demokrata párti elnök mellett.

"Biden elnök, sok sikert kívánunk önnek elnökünkként. Amennyiben sikeres lesz, úgy a nemzetünk is az lesz. Teljes szívből támogatjuk önt abban a próbálkozásában, hogy eggyé kovácsoljon minket" - húzta alá Schwarzenegger, aki a Conan, a barbár című filmből ismert kardját is feltartotta hozzátéve, hogy az amerikai demokrácia egy kardhoz hasonlít, amelyet égő tűzben edzettek keményre.

Szerda este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek az amerikai törvényhozás épületéhez.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.