Ünnep

Kína járvány utáni gazdasági és tudományos sikereit emelte ki újévi köszöntőjében a kínai elnök

Hszi meghatározó sikerként értékelte a mélyszegénység felszámolását.

2020.12.31 22:30MTI

Kína járvány utáni gazdasági és tudományos sikereit emelte ki a CCTV állami televízión csütörtökön este sugárzott újévi köszöntőjében Hszi Csin-ping kínai elnök.

Hszi rendkívüli évnek nevezte 2020-at, amelynek során a váratlanul felbukkanó járvánnyal kellett szembenézni - mondta, nem említve a járvány kezdeti kezelésével kapcsolatban Kínát ért kritikákat.

Méltatta egyebek mellett azoknak az egészségügyi dolgozóknak, katonáknak, kutatóknak és önkénteseknek az áldozatos munkáját, akik "életük árán védték meg az emberiséget". Együttérzéséről biztosította továbbá mindazokat, akiket megfertőzött a koronavírus, és tiszteletét fejezte ki a mindennapi hősök iránt.

Az elnök említést tett arról, hogy Kína a következő öt évre a magas minőségű fejlődést tűzte ki célul. Kína az első jelentős gazdaság volt a világon, amely növekedést tudott elérni a járványt követően, a várakozások szerint pedig az ország bruttói hazai terméke (GDP) 2020-ban a 100 ezer milliárd jüanos (15,3 ezer milliárd dollár) szintre emelkedhet - fogalmazott. Hszi meghatározó sikerként értékelte a mélyszegénység felszámolását - nyolc éven át tartó munka eredményeként csaknem százmillió vidéki embert emeltek ki a rendkívüli szegénységből - mondta. Hangsúlyozta továbbá, hogy Kína a jövőben is eltökélten folytatja majd a reform és nyitás politikáját.

A gazdasági eredmények mellett felidézte az idén elért tudományos áttöréseket is, nevezetesen az első kínai Mars-misszió elindulását, a Hold felszínéről kőzetmintákat gyűjtő Csang'O-5 szonda sikerét, valamint a Fentoucsö nevű, kínai fejlesztésű tengeralattjárót, amelynek legénysége a világon először küldött élő videófelvételt a nyugat-csendes-óceáni Mariana-árokból.

A 2021-es évre térve arra hívta fel a figyelmet, hogy az év az országot irányító Kínai Kommunista Párt alapításának századik évfordulóját hozza el. Leszögezte: a párt alapításakor megfogalmazott törekvések csak még jobban megerősödtek az elmúlt száz év során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.