Koronavírus

Küszöbön a Pfizer vakcinájának engedélyezése Amerikában

Az Egyesült Államok a járvány által legerősebben sújtott ország a világon. Eddig több mint 15 millió fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma pedig meghaladja a 289 ezret.

2020.12.11 10:19MTI

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) szakértői bizottsága a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti engedélyeztetését javasolta az Egyesült Államokban csütörtökön.

A testület távkapcsolással tartott nyilvános ülésén tizenheten támogatták a döntést, négyen szavaztak ellene és egy tartózkodás volt. A végleges döntést az oltóanyag jóváhagyásáról az FDA hozza meg, amely általában követi a szakértői testület nem kötelező érvényű ajánlásait.

Megfigyelők szerint mindez arra utal, hogy hamarosan az Egyesült Államokban is engedélyezik a Pfizer/BioNTech-vakcina alkalmazását.

Az FDA kedden már biztonságosnak és hatékonynak minősítette az oltóanyagot. Szerdán az amerikai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcinát már a jövő hét elejétől alkalmaznák a kórházakban és az idősotthonokban.

A Pfizer/BioNTech-vakcinát az Egyesült Királyságban és Kanadában is engedélyeztették, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a tervek szerint december 29-ig le akarja zárni az oltóanyag kiértékelését, bár közölte, hogy ez az időpont még változhat.

Az Egyesült Államok a járvány által legerősebben sújtott ország a világon. Eddig több mint 15 millió fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma pedig meghaladja a 289 ezret.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt bejelentette, hogy elnöksége első száz napjában százmillió amerikai állampolgárt kíván beoltatni a koronavírus ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.