Koronavírus

A karantén miatt 40 százalékkal visszaesett idén a francia katolikus plébániák bevétele

Az egyház a nettó veszteségét 2020-ban 90 millió euróra becsüli.

2020.12.09 20:40MTI

A francia katolikus egyház "valóságos pénzügyi sokkot" szenvedett el amiatt, hogy a koronavírus-járvány miatt tavasszal teljesen, a második hullám idején pedig részlegesen zárva voltak a plébániák, amelyek bevétele idén 40 százalékkal esett vissza - jelentette be szerdán a francia püspöki konferencia.

Az egyház a nettó veszteségét 2020-ban 90 millió euróra becsüli, ami a teljes évi bevétele 17 százalékának felel meg.

A közlemény szerint ez a pénzügyi sokk annak tudható be, hogy a tavaszi általános karantén idején teljesen bezártak a templomok, a második hullámban pedig október 30. és november 28. között bár a templomok nyitva lehettek, vallási szertartásokat nem lehetett tartani, és ez megfosztotta az egyházat az egyik legfőbb bevételi forrásától, a szertartások alatti adománygyűjtésektől.

Az egyház becslése szerint a korlátozások miatt tavasszal 60 millió, novemberben pedig 30 millió eurónyi bevételtől estek el a plébániák.

A francia katolikus egyház éves pénzügyi elszámolása szerint 2019-ben 1,6 százalékkal, az azt megelőző évben pedig 0,5 százalékkal estek vissza a bevételek.

A jelenlegi válság hatásainak enyhítésére a francia katolikus egyház nagyvonalúságra kérte a híveket a karácsonyi adománygyűjtési felhívásában.

Bár Franciaországban az állam anyagilag nem támogathatja a vallásgyakorlást, a katolikus egyház 5 millió eurós támogatást kapott a járvány kezdete óta 8 ezer dolgozója bérpótlékaként.

Az egyházi megtakarítások 2021-re már körvonalazódnak, elsősorban ingatlaneladásokból, valamint a plébániák bővítésére vagy építésére vonatkozó tervek elhalasztásából, elsősorban a külföldi közösségekben.

Novemberben a katolikus egyház sikeresen gyakorolt nyomást a kormányra annak érdekében, hogy a járványügyi korlátozások első lazításakor engedélyezze a vallási szertartások újraindítását, így december 1. óta már minden templom nyitva tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.