Légi

Csaknem két év után felszállt az első Boeing 737 Max

Szerdán ismét felszállt a Boeing amerikai repülőgépgyártó cég egyik 737 MAX utasszállítója, amely típust csaknem két éve vonták ki a forgalomból két, nagy számú halálos áldozattal járó balesetet követően.

2020.12.09 20:35MTI

A légijáratokat követő Flightradar24 portál szerint a GOL Airlines brazil társaság Boeing 737 MAX 8-asa Sao Paulóból repült Porto Alegrébe.

Azok az utasok, akik nem akarnak Boeing 737 MAX-on repülni, visszaválthatják jegyeiket - tudatta a légitársaság szóvivője az AP hírügynökséggel.

A Brazília legnagyobb légitársaságának számító GOL - amelynek járatain évente mintegy 36 millióan repülnek - hét darab Boeing 737 MAX-szal rendelkezik a Cirium londoni székhelyű cég adatai szerint. A GOL az egyetlen brazil légicég, amelynek ilyen típusú gépei vannak.

A Boeing 737 MAX első légikatasztrófája 2018 októberében volt, akkor a Lion Air JT610-es járata zuhant le, fél évvel később az Ethiopian Airlines ET302-es járatát teljesítő gép szenvedett balesetet. Mindkét eset nem sokkal a felszállás után történt, a vizsgálatok kiderítették, hogy a MAX új fejlesztésű átesésvédelmi rendszere műszaki hiba és tervezési hiányosságok miatt úgy érzékelte, a repülőgép átesett, ezért lefelé nyomta a gép orrát. Ebből a helyzetből a pilóták már nem tudták kihozni a gépet, és lezuhantak.

A Boeing több milliárd dollárt fordított a gép áttervezésére, a tilalom visszavonásával egyidejűleg a hatóság légi alkalmassági direktívát adott ki, ebben rögzítették, hogy milyen módosításokat kell végrehajtani. Emellett előírták a korábban nem kötelező, pilótáknak szóló átképzési program teljesítését is.

A brazil repülésszabályozás novemberben oldotta fel a 737 MAX-okra vonatkozó repülési tilalmat.

"A MAX egyike a leghatékonyabb repülőgépeknek a légi közlekedés történetében, és az egyetlen, amely teljes újraengedélyeztetési folyamaton ment keresztül" - írta közleményében Paulo Kakinoff, a GOL vezérigazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.