Időjárás

Víz alá került a velencei Szent Márk tér, drámai a helyzet - videó

Felkészületlenül érte várost az időjárási viszonyok hirtelen romlása.

2020.12.09 07:24MTI

Elöntötte a víz a velencei Szent Márk teret kedden, mert nem kapcsolták be a várost védő Mose zsiliprendszert.

A víz bejutott a Szent Márk-székesegyházba is. "A helyzet drámai. Ha a vízszint tovább növekszik, a székesegyház belsejében lévő kápolnák is víz alá kerülhetnek" - közölték az olasz hatóságok a helyi sajtó híradása szerint.

Luigi Brugnaro velencei polgármester hangsúlyozta, hogy a vízszint a váratlanul erős sirokkószél miatt 145 centiméterre emelkedhet. Az önkormányzat közlése szerint a zsiliprendszert azért nem kapcsolták be, mert a meteorológusok kedd délelőtt még csak egy 130 centiméter nagyságú árhullámmal számoltak. Az időjárási viszonyok hirtelen romlása viszont készületlenül érte a várost - tették hozzá.

A Velencét védő Mose rendszer aktiválását 48 órával előre be kell ütemezni. Az utóbbi napokban a rendszert két alkalommal már bekapcsolták, ami eddig megakadályozta a város víz alá kerülését. Olaszországban napok óta zord az időjárás. Luca Zaia, Veneto régió vezetője közel félmilliárd eurós károkról számolt be az északkeleti térségben. Az olasz katasztrófavédelem a legmagasabb fokú riasztást adta ki keddre az ország északkeleti részében, illetve Róma térségében és a fővárostól délre eső vidéken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.