Koronavírus

Belgium január elején megkezdheti a lakosság beoltását

A szövetségi kormány terve elkészült, amely egyértelműen meghatározza a beoltás menetét, ennek keretében azt, hogy kik részesülhetnek benne először.

2020.12.02 18:29MTI

Belgium készen áll arra, ha biztonságos vakcina áll rendelkezésre, hogy akár már január ötödikén megkezdje a lakosság beoltását - közölte Alexander De Croo belga miniszterelnök szerdán

A Le Soir című francia nyelvű belga napilap beszámolója szerint De Croo megerősítette: noha az oltási stratégia utolsó részleteit a tartományi kormányoknak még jóvá kell hagyniuk, a szövetségi kormány terve elkészült, amely egyértelműen meghatározza a beoltás menetét, ennek keretében azt, hogy kik részesülhetnek benne először.

A La Libre Belgique című belga napilap szerint a kormányközi egyeztetésen Elio Di Rupo, az ország francia nyelvű régiójának, Vallóniának a miniszterelnöke közölte, hogy az első szakaszban a lakosságnak csak nagyon kis csoportja kaphat oltást, köztük minden bizonnyal a kórházak egészségügyi dolgozói. A teljes lakosság oltása még nagyon sokáig várat magára, ezért mindenkinek türelmesnek kell lennie - figyelmeztetett.

A napilap arról is beszámolt, hogy Belgiumban egyre több korábbi fertőzött hagyhatja el a kórházakat, az elmúlt 24 órában 320-an. A kórházakban ápoltak száma több mint négy hét után szerdán négyezer alá csökkent, jelenleg 3707-en szorulnak kórházi ápolásra, közülük 854-et intenzív ellátásban részesítenek. Ez 46-tal kevesebb a kedden közölt adatoknál. Az elmúlt hét nap folyamán átlagosan naponta 204 embert szállítottak kórházba.

A héten átlagosan naponta 2305 új koronafertőzést azonosítottak az országban, amit 29 százalékkal marad el a megelőző hét adataitól. A járvány kezdete óta 579 212 megerősített fertőzéses esetet jegyeztek fel az országban.

A héten naponta átlagosan 123 ember halt meg a fertőzés okozta szövődmények miatt, ez az adat 25,8 százalékkal marad el az egy héttel korábban feljegyzettektől. A járvány következtében 16 786 ember halt meg Belgiumban, az elmúlt 24 órában 141-en. Jelenleg 100 ezer lakosra legkevesebb 338,5 fertőzött jut, ez a mutató egy hét alatt 57 százalékkal zsugorodott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.