Terrorizmus

Szlovénia terrorista szervezetnek nyilvánította a Hezbollahot

Veszélyt jelent a békére és a stabilitásra.

2020.12.01 20:30MTI

Terrorszervezetté nyilvánította a szlovén kormány a Hezbollah libanoni síita szervezetet, annak politikai és katonai szárnyát egyaránt - közölte kedden a helyi sajtó.

A Janez Jansa miniszterelnök által vezetett koalíciós kormány úgy döntött, hogy a Hezbollah mozgalmat bűnöző és terrorista szervezetként kezeli, amely veszélyt jelent a békére és a stabilitásra.

A kormány következtetése az állandó korlátozó intézkedésekkel foglalkozó koordinációs csoport jelentésén alapul, amely a Hezbollah libanoni síita iszlamista politikai párt és fegyveres csoportot vizsgálta, és amely szerint a szervezet tevékenysége kapcsolódik a szervezett bűnözéshez és a globális szintű terrorista vagy félkatonai aktivitáshoz.

Az EU 2013-ban a terrorszervezetek közé sorolta a Hezbollah félkatonai szárnyát, a Dzsihád Tanácsot, míg több tagállam, köztük Hollandia, Németország, Csehország és Ausztria, az egész szervezetet terroristának minősítette.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.