Koronavírus-járvány

Nagy-Britanniában államtitkárságot hoztak létre az oltás megszervezésére

Külön államtitkárságot hozott létre szombaton a brit kormány az egészségügyi minisztériumon belül a koronavírus-járvány elleni oltási kampány megszervezésére és irányítására.

2020.11.29 07:30MTI

A Downing Street bejelentése szerint a vakcinák forgalmazása várhatóan még karácsony előtt megkezdődik, ha a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezi az oltóanyagok alkalmazását.

Az államtitkárságot Nadhim Zahawi, a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi képviselője, az üzleti ügyek minisztériumának államtitkára vezeti. Zahawi e tisztségének megtartásával irányítja a koronavírus-oltási kampányért felelős új államtitkárságot.

Hatásköre Angliára terjed ki, de együttműködik majd a skóciai, a walesi és az észak-írországi kormánnyal a lakossági oltás összehangolásában.

Boris Johnson brit miniszterelnök legutóbbi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kormány már 40 millió adagot megrendelt a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari cégek oltóanyagából és további 300 millió adagot öt más vakcinából.

Az utóbbiak közül 100 millió dózist az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagából kötött le a brit kormány.

A Pfizer/BioNTech, illetve az Oxford/AstraZeneca vakcina nagy-britanniai gyógyszerfelügyeleti vizsgálata már megkezdődött.

A Financial Times című üzleti napilap szombati értesülése szerint a brit felügyeleti hatóság a Pfizer és a BioNTech oltóanyagát akár már a jövő héten jóváhagyhatja. A Pfizer a minap jelezte, hogy jóváhagyás esetén néhány órán belül el tudja kezdeni vakcinájának nagy-britanniai forgalmazását.

A brit egészségügyi minisztérium szombaton bejelentette, hogy a télen ingyen ellátja D vitaminnal a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok tagjait.

A 2,7 millió emberre kiterjedő intézkedés célja az érintettek általános egészségi állapotának erősítése.

A legfrissebb napi adatok továbbra is a nagy-britanniai koronavírus-járvány korábbi növekedési dinamikájának megtörését jelzik.

A brit egészségügyi minisztérium szombat esti ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 113 072 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki országszerte, 35 955-tel, 24,1 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A járvány őszi felfutásának legintenzívebb szakaszában 200 ezer környékén mozgott a hetente újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma az Egyesült Királyságban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.