Koronavírus

Ferenc pápa: tudom, milyen az, amikor a vírusos betegek lélegeztetőgépre kötve küzdenek az életükért

Ferenc pápa arról beszél hamarosan megjelenő életrajzi könyvében, hogy saját élményei miatt át tudja érezni az intenzív osztályra kerülő koronavírus-fertőzöttek halálfélelmét.

2020.11.23 15:28MTI

Az olasz sajtóban hétfőn jelentek meg részletek az "Álmodjunk: Út egy jobb jövő felé" című könyvből, amelyet decemberben adnak majd ki. A könyvben a katolikus egyházfő személyes részleteket árul el arról az időszakról, amikor egy betegség miatt élet és halál között lebegett.

"Tapasztalatból tudom, milyen érzés az, amikor a koronavírus-fertőzéstől szenvedő betegek lélegeztetőgépre kötve küzdenek az életükért" - mondta a pápa.

Az egyházfő 21 éves korában Buenos Airesben egy tévesen influenzának diagnosztizált betegséggel került kórházba, ahol másfél liter vizet távolítottak el a tüdejéből, és egy ideig élet és halál között lebegett. Hónapokkal később el kellett távolítani jobb tüdejének felső lebenyét. A most 83 éves Ferenc pápa a fiatalkori betegség miatt ma is nehezen kap levegőt például lépcsőzés után.

"Ez az élmény megváltoztatott annak idején. Hónapokig nem tudtam, életben maradok-e, még az orvosok se tudták" - mesélte. Elmondása szerint az őt ápoló egyik apáca segített neki felépülni azzal, hogy titokban megkétszerezte az orvosok által felírt gyógyszerek dózisát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.