Koronavírus

Belehalt a fertőzésbe a szerb ortodox egyház feje

A 90 éves Irinej pátriárkát november 5-én szállították kórházba. Állapota szerdáig stabilnak volt mondható, a múlt éjszaka során azonban sokat romlott.

2020.11.20 08:25MTI

Belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe Irinej pátriárka, a szerb ortodox egyház feje - erősítették meg hírt orvosai a belgrádi sajtónak pénteken.

Az egyházfő halálhírét már egy nappal korábban is több szerb médium megírta, majd visszavonta.

A 90 éves egyházfőt november 5-én szállították kórházba. Állapota szerdáig stabilnak volt mondható, a múlt éjszaka során azonban sokat romlott.

Irinej pátriárka november elsején részt vett a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije temetésén, aki a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele. Amfilohijét nyitott koporsóban ravatalozták fel, a hívek a homlokát és a kezét csókolgatták kegyeletük lerovásának részeként. A gyászszertartáson, amelyen több ezren vettek részt, szinte senki nem viselt maszkot, és a kötelező távolságot sem tartották be.

A 12 milliós szerb ortodox egyház legtöbb tagja Szerbiában, Montenegróban és Boszniában él.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.