Koronavírus-járvány

Nem is olyan rossz a kínai vakcina

Hagyományos elveket követve készült, nem pedig gén manipulációval.

2020.11.19 18:48ma.hu

A brazilok most egy százhúszezer adagos Sinovac (CoronaVac) szállítmánnyal folytatják a kiterjesztett teszteléseket, miután az eddigi tesztek sikeresek voltak. Ezt követően import és saját előállítású oltással negyvenhatmillió adag kiadásával számolnak.

A Sinovac nagy előnye, hogy viszonylag könnyen gyártható, mivel "elölt" vírust tartalmazó hagyományos recept, azaz semmi modern DNS hókuszpókuszokkal készült, az emberek nagy részének a jelek szerint jól adható, normális módon hűtve szállítható.

Robusztus immunválaszt ad

Az elölt vírust tartalmazó, a Pfizer és a Moderna vakcinájához képest kevésbé innovatív metódussal dolgozó CoronaVacból 3 mikrogrammos és 6 mikrogrammos adagokat adtak be a kísérletben részt vevő önkénteseknek. A Lancetben közölt publikáció alapján a Sinovac Life Sciences oltását vizsgáló kutatók az első fázisban 144, a másodikban pedig 600 önkéntessel dolgoztak, akik közül kizárták azokat, akiknek testhőmérséklete 37 Celsius-fok fölött volt, korábban megfertőződtek a SARS-CoV-2 által vagy ki voltak téve egy fertőzés lehetőségének, illetve allergiásak valamilyen vakcina összetevőjére. A klinikai kísérletek kétszeresen vak, randomizált módon történtek, csak teljesen egészséges 18-59 éves kínaiak vettek részt azokban.

A tesztben két nagy csoportot hoztak létre: az egyikben két hét, a másikban négy hét eltéréssel adtak be 3 és 6 mikrogrammos vakcinát, illetve egy kontrollcsoportnak placebót. A kutatók szerint mindkét dózissal kezelt önkéntesek körében gyors immunválasz volt tapasztalható, százalékos eredményességi rátát azonban nem hoztak nyilvánosságra. A BBC a kínai kutatókat idézve azt írja: ők úgy vélik, az oltás a rendelkezésre álló információk szerint alkalmas vészhelyzeti használatra.

"A vakcina a tesztelt összes dozírozásban biztonságos és jól tolerálható. A leggyakrabban tapasztalt mellékhatás az oltás helyén érzett fájdalom volt. Két héttel a második adag vakcina beadását követően robusztus immunreakció volt érzékelhető" - olvasható a tanulmányban. A kutatók a 3 mikrogrammos dózist tartják kísérleteik alapján ideálisnak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.