Koronavírus-járvány

Európai Bizottság: A járvány súlyos hatást gyakorol a gyermekekre is

Több gyermeknek az oktatás jelenti alapvető szükségleteik kielégítését is: vízhez, élelemhez való hozzáférést és a biztonságos környezetet.

2020.11.19 17:10MTI

A koronavírus-járvány és annak társadalmi-gazdasági következményei, súlyos és akár hosszú távú hatást gyakorolnak a gyermekek tanulására, jólétére, fejlődésére és védelmére, továbbá súlyosbítják a fennálló egyenlőtlenségeket - mutatott rá az Európai Bizottság a pénteki nemzetközi gyermeknap alkalmából közzétette nyilatkozatában.

Közleményükben a brüsszeli testület biztosai felhívták a figyelmet: az iskolabezárások világszerte több mint 1,5 milliárd diákot érintenek, közülük több mint 460 millió gyermek nem tudja igénybe venni a távoktatást, ami lemaradásukhoz és hosszú távon lemorzsolódásukhoz vezet. Több gyermeknek az oktatás jelenti alapvető szükségleteik kielégítését is: vízhez, élelemhez való hozzáférést és a biztonságos környezetet. Hozzátették: a járvány következtében fokozódott a gyermekek online szexuális zaklatása is. Leszögezték, hogy az EU továbbra is harcol a gyermekek kizsákmányolása ellen és a többéves költségvetésből fogja támogatni védelmüket, továbbá a testület jövő évben gyermekjogi startégiát kíván elfogadni.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberjogi biztosa közleményében arra szólította fel a strasbourgi testület 47 tagállamának kormányait, hogy a járvány alatt tulajdonítsanak elsődleges fontosságot a gyermekek érdekeinek. Felkérte a nemzeti döntéshozókat, fokozzák együttműködésüket a nemzetközi testületekkel, a gyermek ombudsmanokkal és az ifjúsági szervezetekkel, és magukat a gyermekeket is vonják be az őket érintő folyamtokba.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.