Koronavírus-járvány

Az EU-ból csak Magyarország vesz orosz oltóanyagot!

Brüsszel már jópár szerződést kötött különböző cégekkel a koronavírus-elleni oltóanyag-szállítására.

2020.11.19 16:30ma.hu

Oroszország az uniós országok közül egyedül Magyarországra szállít koronavírus elleni vakcinát - mondta az Euronews-nak Oroszország uniós nagykövete. Az oltóanyag iránti bizalmat az emberek és az újságírók alakítják Vlagyimir Csizsov szerint.

Az Euronews brüsszeli stúdiójában kérdezték arról, együttműködhet-e Európa Moszkvával a vakcinagyártásban.

- Brüsszel már jópár szerződést kötött különböző cégekkel a koronavírus-elleni oltóanyag-szállítására. Oroszország is felajánlja a saját oltását?

- A világon elsőként az orosz Szputnyik oltást engedélyezték. Azonban a járvány terjedését tekintve nem csak az oltóanyag elérhetősége kérdéses, hanem a gyártási kapacitás és az elosztás is. Oroszország arra kéri a többi országot, hogy hozzanak létre saját kapacitást az orosz tudósok által létrehozott oltóanyag gyártására. Ismereteim szerint egyetlen uniós tag, Magyarország vesz részt ebben.

- Nem sokan bíznak a Szputnyik oltásban, a tőzsdék sem reagáltak a hírekre. Nem úgy, mint például a Modena vagy a Pfizer fejlesztéseire.

- A bizalmat az emberek alakítják, és nagyrészt az Ön kollégái, az újságírók. A bizalom alapja lehet az a teszt-sorozat is, amelyet az oltásunkon végeztek. A statisztikák szerint a Szputnyik oltás 92 százalékban hatásos. De szerintem ez nem verseny, az oltóanyag összetételét nem kellene titkolni.

- Oroszországnak segítségre van szüksége ebben az Európai Uniótól?

- Megvan a saját gyártási kapacitásunk, az orosz állampolgárok számára ez elég lesz.

- Ön szerint akár Moszkvában, akár Brüsszelben afelé haladnak a dolgok, hogy karácsonyra enyhítsék a korlátozásokat?


- Attól tartok, hogy az ünnepekre való enyhítés elhozná a harmadik fertőzési hullámot. A radikális változást csak a hatásos, megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló oltás jelenthet. Mindenki megértheti, hogy ez karácsony előtt nem fog valóra válni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.