Koronavírus

Drámaian megugrott a halálozások száma az osztrák idősotthonokban

Az idősotthonokban regisztrált Covid-áldozatok több mint fele (323 a 607-ből) az elmúlt negyven napban vesztette életét.

2020.11.19 10:32MTI

Robbanásszerűen megnőtt a koronavírus okozta halálesetek száma az osztrák idősotthonokban és ápolási intézményekben a járvány jelenleg zajló második hullámában - jelentette csütörtökön az APA hírügynökség, az ellenzéki osztrák NEOS párt Rudolf Anschober egészségügyi miniszterhez intézett interpellációja alapján.

A NEOS adatai szerint az idősotthonokban regisztrált Covid-áldozatok több mint fele (323 a 607-ből) az elmúlt negyven napban vesztette életét.

Burgenland tartományban az összes (15) idősotthoni halálesetet az október 1. és november 12. közé eső időszakban jegyezték fel, míg Alsó-Ausztriában 91 százalék (89 halálesetből 81), Felső-Ausztriában pedig 82 százalék (76 esetből 62) ez az arány - sorolja az egészségügyi miniszterhez intézett interpelláció.

Az ellenzéki liberális párt rámutat arra is, hogy a november 12-ig országosan elhunyt 1800 Covid-betegből 1150 volt 75 évesnél idősebb.

"Különösen azokban az idős- és ápolási otthonokban, amelyek tartományi hatáskörben vannak, sok haláleset megelőzhető lett volna a védelmi intézkedések révén. Sajnos azonban ez ügyben sok tartományi kormányzó semmit sem tett" - bírálta a helyzetet Gerald Loacker, a NEOS társadalmi szóvivője, azt szorgalmazva, hogy a járvány elleni intézkedésekre a tartományoknak adott pénzügyi segítséget kössék egyértelmű célokhoz és minőségi követelményekhez.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.