Koronavírus

Mintegy négymillió ukrán kaphat ingyenes védőoltást a jövő év első felében

Az országban élők húsz százaléka.

2020.11.18 20:58MTI

Ukrajna a koronavírus elleni védőoltásokhoz való méltányos hozzáférés biztosítására létrehozott COVAX kezdeményezésen keresztül a jövő év első felében annyi ingyenes oltóanyaghoz juthat hozzá, amennyi az országban élők húsz százalékának, mintegy négymillió lakosnak elegendő - jelentette be szerdán Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese Facebook-oldalán.

A tisztségviselő szavai szerint ezt az információt a COVAX-tól aznap erősítették meg Ukrajnának. Közölte, hogy a COVAX-kezdeményezés magában foglalja a Moderna amerikai gyógyszergyártó vállalat még tesztelés alatt álló oltóanyagát. "Ennek a vakcinának az előzetes eredményei 95 százalékos hatékonyságot mutatnak a Covid-19 betegség kialakulásának megakadályozásában" - tette hozzá a tisztifőorvos.

Ljasko hangsúlyozta: az egészségügyi minisztérium azt a feladatot tűzte ki maga elé, hogy "mind globális kezdeményezések, mind Ukrajna állami költségvetése révén" az ország minél több lakosának immunizálását biztosítsa bevált, jó minőségű és biztonságos oltóanyagokkal 2021-ben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.