Koronavírus

Putyin: nagyon súlyos a helyzet néhány orosz régióban

Az elnök sürgette a 48 órás teszteredmény-normatíva lerövidítését.

2020.11.18 17:07MTI

Oroszországban egészében irányítható a járványhelyzet, de egy sor régióban nagyon súlyosak az állapotok, és aggasztó a halálozási arány is - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerdai online kormányülésen.

Putyin felszólította a régiók vezetőit, hogy ne kozmetikázzák a helyzetet. "Abszolút elfogadhatatlannak" nevezte ezt a gyakorlatot, és felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony mutatók kérdéseket vethetnek fel a diagnosztika minőségével kapcsolatban. Figyelmeztette a régiók vezetőit a járvány miatti széles körű felhatalmazással járó személyes felelősségre.

"Semmilyen esetben sem szabad a helyzet szépítésével próbálkozni" - hangsúlyozta Putyin, és felszólította a regionális vezetőket, hogy haladéktalanul reagáljanak minden, az egészségügyi rendszerben jelentkező fennakadásra.

Az elnök sürgette a 48 órás teszteredmény-normatíva lerövidítését.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a tanácskozáson közölte, hogy a koronavírusos új betegek kezelésére alkalmas ágyállomány 81 százaléka foglalt országos szinten, de egyes régiókban kapacitáshiány mutatkozik. Elmondta, hogy az elmúlt másfél hónap alatt a fertőzés előfordulása a két és félszeresére, 100 ezer lakosonként 6,1-ről 15,3-ra nőtt. Beszámolója szerint a legfertőzöttebb régió Oroszországban Karélia, ahol ez a mutató 61,8, a legkevésbé érintett terület pedig Tatárföld, ahol csak 1,8.

Közölte, hogy az ország 79 régiójában 23 órától reggel hatig a szórakozóhelyeknek és az éttermeknek be kell zárniuk. A maszkviselés az ország egész területén kötelező.

Golikova bejelentette, hogy a hivatalos engedély megadásával megkezdődött a Vektor kutatóközpont által kifejlesztett második orosz vakcina, az EpiVacCorona tesztelésének harmadik fázisa. Ez az oltóanyag várhatóan december 10-től kerül majd a polgári forgalomba.

Mihail Murasko egészégügyi miniszter elmondta, hogy több régióban hiány van mentőautóból. A tárcavezető szerint az országban jelenleg mintegy ötezer páciens van lélegeztetőgépen.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 20 985-tel 1 991 998-ra emelkedett a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,1 százalékos, az új esetek 24,3 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 4650-nel 456 528-ra csökkent, viszont a halálos áldozatoké 445-tel - ez az eddigi legmagasabb szám - 34 387-re, a felépülteké pedig 25 179-cel - ez szintén rekord - 1 501 083-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 70 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 525 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 463 720 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Oroszországban széles körű bírálatot váltott ki, hogy Vlagyimir Szipjagin, Vlagyimir megye kormányzója közölte: megfertőződött, de nem egy regionális kórházban, hanem egy moszkvai magánklinikán fogja kezeltetni magát. Keddi Facebook-bejegyzésben döntését azzal indokolta, hogy nem kívánt helyi kórházi kapacitást mások rovására magának lefoglalni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.